Här är miljöerna som har flest utbrott av covid-19

Numera redovisar regionerna hur antalet utbrott av covid-19 ser ut vården och i miljöer för allmänheten. Och flest utbrott finns inom särskilda boenden, slutenvård och grundskola.

Smittspridningen är som störst inom särskilda boenden och slutenvården på sjukhus, enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten.

Smittspridningen är som störst inom särskilda boenden och slutenvården på sjukhus, enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten.

Foto: Rolf Jönsson/arkiv

Östergötland2020-12-08 09:00

I Östergötland börjar antalet smittade av covid-19 närma sig 10 000 bekräftade fall. Mörkertalet är sannolikt stort eftersom Region Östergötland har haft en begränsad testkapacitet under hösten.

På Folkhälsomyndigheten kartlägger man sedan vecka 39 utbrott i olika miljöer där allmänheten vistas och där risken för smittspridning är stor. Vecka 47 ändrades rapporteringen till att enbart omfatta antal utbrott i olika miljöer för vilka utredning påbörjades föregående vecka.

Redovisningen delar in antalet utbrott i två grupper: hälso- och sjukvård samt omsorg respektive miljöer för allmänheten. Och det är inom i vårdsektorn som flest utbrott finns, enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport. 

undefined
Flest utbrott syns inom särskilda boenden och slutenvården, enligt Folkhälsomyndigheten.

Under vecka 46–48 har 18 av 21 smittskyddsenheter rapporterat in 676 utbrott inom hälso- och sjukvård eller omsorg respektive 557 utbrott i miljöer för allmänheten.  För vecka 48 rapporterades 259 och 208 i respektive miljö.

Inom vården redovisas utbrott inom slutenvård, öppenvård, primärvård, tandvård, särskilda boenden, LSS-boende, hemtjänst, daglig verksamhet och övriga miljöer.  Det är framför allt inom särskilda boenden som utbrotten finns, följt av slutenvården och hemtjänsten. Trenden är att utbrotten minskar på särskilda boenden och ökar på LSS-boenden och bland personer som har hemtjänst.

Under vecka 49 införde Region Östergötland nya riktlinjer att all vård-, tandvård- och omsorgspersonal ska bära munskydd i "ansiktsnära" vårdmoment, vilket vi tidigare rapporterat om. Då berättade smittskyddsläkaren i Östergötland, Britt Åkerlind att det i första hand handlade om att skydda patienter från smitta från personal.

undefined
Utbrotten av covid-19 inom grundskolorna har ökat samtidigt som den minskat inom gymnasiet och på arbetsplatser.

I gruppen miljöer för allmänheten handlar det om utbrott inom förskola, grundskola, gymnasium, högskola och på arbetsplaster. Vecka 48 hade utbrotten i grundskola ökat rejält jämfört med föregående veckor. Detta ledde till att Folkhälsomyndigheten gjorde en tvärvändning när den i vecka 49 kom med direktiv att yngre, symptomfria elever skulle hållas hemma om någon i hushållet var konstaterad smittad av covid-19. 

Vi har bett Region Östergötland ta fram närmare uppgifter om hur fördelningen ser ut i Östergötland när det gäller vårdsektorn kontra övriga miljöer för allmänheten. Det är i skrivande stund oklart när dessa kan tas fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!