Från och med måndagen 30 november skärpte Region Östergötland direktiven när det gäller skyddsutrustning, vilket vi tidigare berättat om. Numera ska vårdpersonal använda munskydd i högra utsträckning än innan. De ska ha antingen munskydd eller visir när de utför vårdmoment inom en meter till patienter som behandlas eller har sökt vård för annat än covid-19.
Britt Åkerlind, smittskyddsläkare och sjukvårdsledare i Region Östergötlands särskilda sjukvårdsledning kommenterar de nya riktlinjerna. Hon svarar på våra frågor på mail:
Varför görs ändringen just nu?
"Först skall alla evidenta rekommendationer vara på plats, såsom god kompetens om smittämnet och följsamhet till basala hygienrutiner, fysisk distansering etcetera. Folkhälsomyndigheten lyfter fram just de evidenta åtgärderna som avgörande men har utöver dem lagt till munskydd/visir i ansiktsnära vårdsituationer som en extra försiktighetsåtgärd. Region Östergötland bedömer att pandemin är i sådan fas att denna försiktighetsåtgärd är rätt att vidta. Det finns motsägande vetenskapliga publikationer om effekten."
Varför har det inte gjorts tidigare?
"Ingen vet säkert om detta har någon skyddande effekt. Inom vården finns kompetens att använda munskydd/visir på rätt sätt och då i den här fasen av hela pandemin är bedömningen att det är rätt åtgärd att vidta."
Har beslutet något att göra med att det är stor smitta i sjukvården?
"Egentligen när ”andra vågen” började utvecklas. Då fanns klustersmitta på olika ställen i hela samhället. Det vill säga vi såg en ökning i antalet fall i stort. Därefter en viss delay och sedan började antalet personer som behövde slutenvård stiga."
Har personal efterlyst ett önskemål/behov av att få bära munskydd/visir oftare?
"Det finns både de som önskar bära respektive inte önskar bära munskydd/visir. Det här är dock en åtgärd som syftar till att skydda patienterna från smitta. De rutiner som avser att skydda personalen är väl fungerande och inte förändrade."
Hur ser tillgången på skyddsutrustning ut?
"God."
Vilka situationer kan man tänka sig att vårdpersonal INTE behöver munskydd?
"I alla situationer när vårdtagare och vårdpersonal inte möts ansiktsnära."
Fotnot: Tidigare gällde att personal skulle ha personlig skyddsutrustning beroende på vårdsituation. Men nu är det alltså en mer generell regel.