När politikerna kommer till regionfullmäktige i Birgittaskolan på alla hjärtans dag uppvaktas de av ett 20-tal representanter från Kommunal. Alla som närmar sig ingången får frågan:
– Vilket parti tillhör du?
Beroende på svaret får politikerna olika påsar. Företrädarna för oppositionspartierna S, V, C och MP får stora färgglada påsar med godis i. Majoriteten däremot, där M, KD och L styr med stöd av SD, får små bruna pappåsar, som bara innehåller en lapp:
"Tyvärr är påsen tom! Vi hade kunnat prioritera annorlunda så att alla hade kunnat få något, men nu valde vi att dela ut allt till en annan grupp."
– Vi har fått prioritera på samma sätt som politikerna. Så de som fattat det här beslutet får tomma påsar och de som är emot den här orättvisan får påsar med godis, säger Lena Petersson, facklig företrädare för Kommunal sektion syd.
När regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) kommer får hon inte bara en tom påse, utan även en protestlista. För ett par veckor sedan fick hon även en protestlista från undersköterskorna själva. Nu överlämnar Kommunal en lista där drygt 1 500 personer har skrivit under i protest mot beslutet som höjer OB-tillägget för vissa yrkesgrupper – däribland sjuksköterskor – men inte för undersköterskor.
– Vi har lämnat vår lista, hon vet vår poäng. Moderaterna driver en politik som inte alltid stämmer med vad våra yrkesgrupper behöver. Vi vill ge dem en chans, men det låter inte som att de kommer att ändra sig, säger Lena Petersson efteråt.
Marie Morell (M) var förberedd på namnlistorna efter att ha sett inläggen i sociala medier, men menar att beslutet står fast.
– Jag förstår att de vill fortsätta lyfta frågan och det finns många som inte tycker att det här är ett bra beslut. Men för oss som fattat beslutet så känns det välgrundat. Där har vi tagit med i beräkningen att undersköterskornas grundlöner höjdes i det åtgärdsprogram som beslutades förra våren. Vi har ingen brist på undersköterskor i dagsläget, medan vi har sjukskötersketjänster som ingen söker till.
Under det snabba mötet utanför Birgittaskolan påtalar Marie Morell (M) att politikerna sällan får förslag från Kommunal.
– Det är hårt att lägga det på oss. Vi kommer gärna med förslag, det är våra medlemmar på golvet som vet vad de behöver för att vilja stanna kvar och vad som krävs för att locka nya. Vi ser ett falnande intresse för våra yrken och det kommer att bli en brist framöver, säger Lena Petersson.
Ni får också kritik för att ni inte haft någon dialog?
– Det går ju åt båda hållen. Jag har ju inte varit i den här rollen så länge så jag vet inte hur man sträckt ut handen tidigare. Blir vi inbjudna så kommer vi att ha dialog. Vi kanske även bjuder in själva. Vi pratar ju med alla partier utom SD, men behöver vi prata med alla för att påverka politiken så gör vi det.
Vid mötet med Kommunal konstaterar Marie Morell (M) att de inte haft så mycket dialog med Kommunal som med de andra fackförbunden, men att det tycks bero på en omorganisation inom Kommunal. Framöver hoppas hon att det kommer att ändras.
– Det viktigt att vi hittar en rutin för samtal. Tjänstepersonerna i personalberedningen har dialog med facken, men även vi inom politiken behöver ha en regelbunden dialog där vi lyssnar på varandra. Nu har vi ett inbokat möte så vi kan prata under ordnade former.