Enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport ökar antalet bekräftade fall av covid-19 i Sverige. Under vecka 28 rapporterades drygt 4 700 nya fall av covid-19. Det innebär en ökning med 22 procent mellan vecka 27 och 28.
I Östergötland testade 144 personer positivt för covid-19 under den aktuella veckan, vilket ska jämföras med 137 fall under vecka 27.
Samtidigt kommer också signaler om en ökad vårdbelastning med fler personer med covid-19 som behöver sjukhusvård.
– Vi har en ökande samhällsspridning av covid-19 vilket innebär att det kan bli fler sjukhusinläggningar och även fler som avlider med covid-19. Nivåerna vi ser nu ligger högre än förra sommaren, men vi är inte i samma läge som i vintras när omikron spreds första gången, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
Det ska dock påpekas att det efter att restriktionerna hävts är relativt få personer som provtas.
– Det är inte allmänheten som provtas utan samma grupp som tidigare, personer som är så sjuka att de söker sjukhusvård samt personal inom sjukvård och omsorg med lättare symtom, sade Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland, nyligen i en intervju.
Tidigare under pandemin har det varit relativt få smittade patienter som vårdats på sjukhus under högsommaren. Det mönstret har nu brutits. På tisdagen den 26 juli i år vårdades 25 patienter med bekräftad covid-19 på sjukhusen i Linköping, Norrköping och Motala. Två av patienterna vårdades inom intensivvården. Regionen framhåller dock att en majoritet av de smittade patienterna vårdas på sjukhus av andra anledningar än covid-19.
Vid samma tid förra året vårdades, enligt Region Östergötlands statistik, sex smittade patienter på länets tre sjukhus. Den 26 juli 2020 vårdades elva patienter med covid-19 på sjukhusen i Östergötland.
Drivande bakom den ökade smittspridningen är omikronvarianten BA.5, som är fortsatt dominerande och bedöms vara mer smittsam. BA.5 kan ta sig förbi immunförsvaret både hos vaccinerade personer och de som har haft covid-19.
Enligt Folkhälsomyndigheten finns det inget som tyder på att varianten skulle ge en annorlunda sjukdomsbild. Vaccination och genomgången infektion anses ge ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död.