Ett 40-tal sjuksköterskor har redan sagt upp sig

HR-direktören Zilla Jonsson uppger att hon ser allvarligt på signalerna som hon får via brevet från de 38 specialistsjuksköterskorna på intensivvårdskliniken i Linköping.

  Zilla Jonsson, HR-direktör inom Region Östergötland, ser allvarligt på det som de 38 specialistsjuksköterskorna på US i Linköping förmedlar.

Zilla Jonsson, HR-direktör inom Region Östergötland, ser allvarligt på det som de 38 specialistsjuksköterskorna på US i Linköping förmedlar.

Foto: Annica Hesser, Region Östergötland

Östergötland2021-04-30 08:12

Företrädare för Vårdförbundet har i en tidigare intervju uppgett att flera anställda på iva i US redan har sagt upp sig. Och på torsdagen skickade 38 specialistsjuksköterskor ett gemensamt upprop till ledningen i Region Östergötland att agera för att behålla sin personal. 

– Vi ser mycket allvarligt på signalerna. Våra medarbetare har slitit under hela pandemin, både på IVA och inom andra verksamheter och jag förstår att tålamodet tryter. Inte minst när smittspridningen fortsätter att vara hög och situationen i vården är mycket ansträngd, uppger Zilla Jonsson per mail.

Vad tänker du kring att personal slutar?

– Naturligtvis får det konsekvenser när medarbetare slutar och det blir extra kännbart när belastningen är så hög i verksamheten. Det ser mycket olika ut i våra olika verksamheter kring hur stor rörlighet det är och det finns olika orsaker till varför man slutar. Pandemin är en orsak men det finns också andra, mer vanliga orsaker till att man byter arbetsplats. Vi ser också att det finns viss intern rörlighet, det vill säga att man byter arbetsplats inom Region Östergötland.

Ser ni nån fara för patientsäkerheten? 

– Hälso- och sjukvården arbetar alltid för att säkerställa att invånarna får en patientsäker vård, oavsett vilken typ av vård som behövs. När det gäller intensivvård i den nuvarande situationen finns ett utvecklat samarbete mellan all intensivvård i Sverige som gör att man hjälper varandra om en region skulle drabbas av hög belastning av någon orsak.

Ni har gett vissa covid-ersättningar och tillfälliga under sommaren för flyttad semester, finns det någon idé att titta på nån ytterligare lönehöjning? 

– Årets löneöversyn är slutförd och utgick från gällande avtal och det märke som sätts i avtalsrörelsen. Vi arbetar med såväl kort- som långsiktiga insatser som kan handla om exempelvis lön eller arbetsmiljö. Fortsatta satsningar på grundlönehöjningar behöver hanteras i det ordinarie budgetarbetet.

Zilla Jonsson uppger att regionen gjorde en extra lönesatsning på Vårdförbundets medlemmar motsvarande 40 miljoner kronor utöver den ordinarie löneöversynen under 2020. 

– Det gjorde att Region Östergötland hade den tredje högsta löneökningen för Vårdförbundets medlemmar 2020 när man jämför utfall för alla regioner i Sverige. De extra ersättningar som getts sedan i november 2020 är ersättning för den belastning som covidvården innebär. Den medför att vi betalar ut ca 15 miljoner kronor per månad i covidersättningar till medarbetarna.

De anser att HR lyst med sin frånvaro under året, vad säger du om det?

– Jag har ingen kommentar till att de tycker att HR varit frånvarande. Det vi arbetar med inom HR är främst att stötta cheferna i att få förutsättningar att leda och styra sin verksamhet och att kunna möta medarbetarna utifrån deras behov. Jag kan förstå att det kan finnas en bild och tro att HR styr och fattar beslut. På en övergripande nivå har vi ansvar för att se till att regionen som arbetsgivare följer de lagar och kollektivavtal som finns. Men ute i verksamheterna handlar det mer om att vi inom HR hjälper cheferna att i vardagen hantera de ramar vi har. Jag ser att det är viktigt att lyfta dialogen mellan chef och medarbetare, för det är där resonemanget sker kring schemaläggning för varje medarbetare, arbetsmiljöfrågorna, samarbete och möjlighet till återhämtning. 

Så många har slutat

1 januari– 29 april i år har 37 sjuksköterskor slutat på verksamheter i regionen som vårdar covid-19-patienter som behöver intensivvård. När allmän-iva blir full tar man hjälp av neurointensiven, thoraxintensiven, operation och brännskadeintensiven.

Fördelningen avser både Universitetssjukhuset och Vrinnevisjukhuset:

Intensivvårdsklinikerna: 7

Anestesi: 5

Operation: 24 (inkluderar thorax, dagkirurgi samt operation) 

Neurointensiven: 1

Av dessa har ca 16 bytt jobb internt, dvs är kvar inom regionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!