Regionstyrelsen beslutade under onsdagen att Östergötland ska få mobil psykiatri som rycker ut i ett separat fordon och möter upp blåljuspersonal – som polis eller ambulans – när det är nödvändigt.
Initiativet kommer från Eva Christensson och Jörgen Andersson som under ett så kallat handräckningsärende 2018 förlorade sin son, som sköts ihjäl av en polis. De inspirerades av hur det fungerar i Stockholm, där det sedan flera år tillbaka finns en psykiatrisk ambulans som är bemannad med specialistsjuksköterskor inom psykiatrin. De ville få till en liknande lösning i Östergötland och skrev ett medborgarförslag.
– Varför ska ambulanser åka runt med benbrott, men inte när man brutit hjärnan, frågar sig Jörgen.
Den speciella ambulansen i Stockholm saknar brits, men har i stället säten. Det är den som rycker ut när SOS Alarm tar emot larm om psykisk ohälsa. Uppstår hotfulla eller svåra situationer, kallas polis till den aktuella platsen.
– Vad jag förstår så löser de många fall på plats, patienterna behöver oftast inte ens följa med i ambulansen, säger Jörgen.
Larmen om psykisk ohälsa ökar. I vårt län, och i de flesta regioner i Sverige, är det polisen som rycker ut på larm om psykisk ohälsa. Upplever de att det behövs psykiatriutbildad personal på plats, kan det tillkallas. Jörgen och Eva vill att man ska tänka tvärtom och göra som i Stockholm: Att en ambulans med kompetent personal inom psykiatrin skickas på de larmen från början.
– Varför ska det ta längre tid att få en ambulans om man är psykisk sjuk, än om man har "vanliga" sjukdomar, undrar Jörgen.
I och med det nya beslutet om mobil psykiatri tar Region Östergötland nu ett första steg, menar Jörgen och Eva.
– Det blir inte riktigt som vi tänkte, men det är ett steg i rätt riktning att de tar det här till sig och satsar på mobila team igen, säger Jörgen.
Nu kommer de att gå vidare och försöka påverka nationellt.
– Regionen tar ett kliv framåt när de försöker göra något åt det. Men det är viktigt att det införs nationella krav på att det ska finnas ambulanser för psykiskt sjuka i hela landet. Varför ska bara vissa regioner ha det, och ibland bara vissa delar av regioner? Det borde finnas överallt. Den psykiska ohälsan ökar, och det här skulle även avlasta polisen, säger Jörgen.