– Det handlar om att stärka upp med den kompetens som psykiatrin har. På så vis kan ge patienten ett bättre bemötande och undvika att trigga igång farliga situationer och möta patienterna på rätt sätt från början, säger Kerstin Sjöberg (C), tredje vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Projektet – som är ett av två – påbörjas under det första kvartalet av 2022 och baseras på ett medborgarförslag. Den nya mobila psykiatriska enheten nås på larmnumret 112 eller genom klinikerna.
– När man tar fram nya arbetssätt nu i början så kommer den mobila enheten bara att erbjudas i Linköping och Norrköping, men målet är att det ska finnas mobil akutpsykiatrisk vård i hela länet.
Vid larm om psykisk ohälsa kommer psykiatrins personal att åka ut i ett separat fordon och möta upp blåljuspersonal, som polis eller ambulans, när det är nödvändigt.
– I början kommer det att krävas mer resurser, men tanken är att använda befintlig vårdpersonal som redan besitter rätt kompetens. Då ökar chansen att patienten redan får möta ett känt ansikte.
Det andra projektet kommer att pågå i västra delen av länet, med Motala som utgångspunkt. Det är ett förebyggande arbete för att möta behoven hos personer som ringer väldigt många gånger till larmnumret.
Totalt kommer projekten att kosta ungefär fem miljoner kronor för 2022. Det kommer främst att avse personalkostnader och bekostas av statsbidrag.