Redan i februari rapporterade vi om den första förvaltningsplanen någonsin för storskarv i Östergötland. Nu har remissinstanserna fått säga sitt och planen är antagen.
I stort sett är det samma dokument som i vintras.
– Mål och åtgärder är samma som tidigare med ett undantag – när det gäller fredningsområden för fisk så har vi även tagit med viktiga föryngringsområden. Detta är områden som länsstyrelsen bedömer som viktiga men som saknar formellt skydd idag, säger vilthandläggaren Fredrik Näsman.
Målsättningen är bland annat att motverka skarvens påverkan på rödlistade fiskebestånd och att förhindra nyetableringar av skarvkolonier.
I den nya förvaltningsplanen slås fast att jakträttsinnehavare får skjuta skarv på enskilt initiativ mellan den 1 augusti-28 februari, utan att behöva rapportera till länsstyrelsen. Allmänhet och markägare uppmanas också att rapportera skarvar för att förhindra nya kolonier.
En reviderad förvaltningsplan för vildsvin är också klar. Målsättningen är bland annat att antalet viltsvinsolyckor inte ska överstiga 250 olyckor i genomsnitt årligen under nästkommande treårsperiod (2023–2025). Föregående treårsperiod registrerades i genomsnitt årligen 486 vildsvinsolyckor enligt statistik från viltolycka.se.
Dessutom ska vildsvinsskador inom jordbruket år 2025 vara så lågt att det inte väsentligt försvårar primärproduktionen. Länsstyrelsen vill också underlätta jägarnas möjlighet att tillgängliggöra vildsvinskött till konsument.