Skarvar ska få skjutas utan rapportplikt

Nu blir det tuffare att vara storskarv i Roxen och i Östergötland. En ny förvaltningsplan föreslår att jakträttsinnehavare får skjuta skarv på eget initiativ.

Storskarven har en livskraftig stam i Östergötland. Nu föreslås mer jakt på fåglarna.

Storskarven har en livskraftig stam i Östergötland. Nu föreslås mer jakt på fåglarna.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2022-02-19 20:45

Länsstyrelsen beslutade redan under 2020 att skarvstammen i Roxen skulle decimeras rejält och gav tillstånd till att det under en femårsperiod får skjutas 1 000 fåglar per år och prickas 3 500 ägg.

Utöver detta har det nu för första gången skapats en förvaltningsplan för storskarv i Östergötland. Målet är bland annat att skydda de rödlistade fiskarter som skarven äter och att förhindra allvarliga skador på fiskeredskap och egendom.  

– Skarvpopulationen ökar och fåglarna har till exempel stor påverkan på rekreation och för de boende i kustlandet och runt de större sjöarna i Östergötland, säger Jim Forsberg på Länsstyrelsen. 

"Skarvens levnadssätt påverkar fiskbestånd negativt genom sitt födointag. Den orsakar på många håll allvarlig skada och konsekvenser på fisket i skärgården men också i större insjöar. Skarven häckar i stora kolonier som innebär stora ansamlingar av fågel på en liten yta. Detta kan påverka egendom i form av skador på skog, vatten, fiske och sanitär olägenhet. Även floran och faunan för områden kan förändras", skriver Länsstyrelsen i förvaltningsplanen.

Tanken är att jakträttsinnehavare från den 1 augusti fram till den 28 februari ska få skjuta skarv utan att behöva rapportera till länsstyrelsen.

– Det har blivit möjligt från och med 1 juli 2021 efter en ändring i jaktförordningen, säger Jim Forsberg. 

Förvaltningsplanen är nu ute på remiss, ett beslut väntas i mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!