"Att inte avgå vore ett hån"

Förtroendekrisen mellan brandmän och ledning är nu ett konkret hot mot östgötarnas räddningstjänst vid olyckor och bränder, hävdar oppositionspolitiker i Linköping.

Riktar kritik. Sara Skyttedal (KD), Paul Lindvall (M) och Muharrem Demirok (C ) kräver att styrelsen lämnar sina platser och att ledninggruppen avgår.

Riktar kritik. Sara Skyttedal (KD), Paul Lindvall (M) och Muharrem Demirok (C ) kräver att styrelsen lämnar sina platser och att ledninggruppen avgår.

Foto: Adam Wrafter

ÖSTERGÖTLAND2016-12-12 11:05

– Hörsammar den nuvarande ledningen inte vårt krav på att avgå så måste vi ta till rena stridsåtgärder, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd i opposition i Linköping.

Sara Skyttedal (KD), också oppositionsråd, säger:

– Räddningstjänsten en av de mest grundläggande samhällsfunktionerna. Den nuvarande situationen riskerar att hota själva räddningstjänsten.

Under måndagsförmiddagen krävde oppositionsråden i Linköping, Paul Lindvall (M), Muharrem Demirok (C) och Sara Skyttedal (KD), att hela den politiska styrelsen för Räddningstjänsten i Östergötland ska ställa sina platser till förfogande och att en ny politisk ledning väljs.

De tre partiföreträdarna kräver också att de högsta tjänstemännen, förbundsdirektören och resten av ledningsgruppen, avgår och ersätts.

– Den situation som råder kommer aldrig att gå att lösa. Det finns inget förtroende kvar hos personalen för den ledning som sitter, säger Muharrem Demirok.

Kravet från de tre oppositionspartierna kommer efter långvarig kritik från fackliga företrädare och anställda inom RTÖG, som hävdar att ledarskapet och den psykosociala arbetsmiljön brister.

– Nuvarande ledning nonchalerar frågan, de blundar för problemet, tonar ned det, säger att det är ett litet problem som berör ett fåtal. Har man den inställningen så har man inte heller rätt verktyg att kunna hantera de problem som finns, anser Paul Lindvall.

RTÖG är ett kommunalförbund som ägs av Linköpings, Norrköpings, Söderköpings, Valdemarsviks och Åtvidabergs kommuner. Samtliga kommuner, liksom styrelsen för RTÖG, leds idag av Socialdemokrater.

Vad händer om styrelsen och tjänstemannaledningen inte gör som ni kräver och avgår?

– Jag kan inte tänka mig det. Att inte avgå vore ett hån mot alla invånare i länet som är beroende av räddningstjänsten och mot de 162 anställda som skrivit under insändaren, säger Paul Lindvall.

Han syftar på den insändare som 162 anställda inom RTÖG undertecknat i Östgöta Correspondenten, Norrköpings Tidningar och Motala/Vadstena Tidning.

Muharrem Demirok konstaterar att frågan om ansvarsfrihet för RTÖG-styrelsen kommer upp på årsmötet.

– Avgår de inte kan vi ställa ett misstroende där. Hörsammar man inte vårt krav så måste vi ta till rena stridsåtgärder, säger han.

Paul Lindvall och Muharrem Demirok ingick i den politiska ledningen som satt då RTÖG bildades 2010 och redan då framfördes kritik från anställda.

Paul Lindvall och Muharrem Demirok, hur stor skuld har ni själva till dagens förtroendekris?

– Vi hade kunnat agera tidigare i det här. Men hela den här mandatperioden har vi försökt lyfta frågan, säger Paul Lindvall (M).

– Jo, vi måste absolut vara självkritiska. Men nu har det gått två år till och inget har blivit bättre, säger Muharrem Demirok (C).

Muharrem Demirok betecknar dagsläget som ”en extremt allvarlig situation”. I förra veckan mötte politikerna företrädare för de tre fackförbunden Kommunal, Vision och Brandmännens riksförbund som representerar anställda inom RTÖG.

– Vi mötte inte arga, utan ledsna, brandmän. Den sammanvägda bild vi fått är att krisen inom RTÖG inte är ett litet problem och det är inte ett fåtal som står för kritiken, säger Muharrem Demirok.

Bilden förstärks, enligt Demirok, av den kritiska insändaren.

Demirok, Skyttedal och Lindvall säger sig vara oroliga för hur förtroendekrisen inom RTÖG nu riskerar att ge östgötarna en försämrad räddningsinsats vid olyckor och bränder.

Skyttedal konstaterar att brandmän i sin yrkesroll utsätts för psykisk och fysisk påfrestning vid insatser i bränder och olyckor.

– De behöver känna stöd och förtroende för sin ledning, säger Sara Skyttedal.

– Det går ett dåligt rykte om RTÖG i resten av landet. Hur lätt är det då att rekrytera kompetent personal hit? säger Muharrem Demirok.

RTÖG

Tjänstemän i organisationen

Förbundsdirektör: Håkan Dahm

Stf räddningschef: Ulf Lago

Stf räddningschef: Anders Nygren

Chef för stationsorganisationen: Mikael Skoog

Chef förebyggande: Per Nisser

Personalchef: Ingela Wik-Carlsson

Chefsekonom: Jan-Anders Gredeskog

Kommunikationsstrateg: Sylvia Rydström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om