Åkerlind: Munskydd för personal men inte patienter

Smittan sprider sig i sjukvården och all vårdpersonal ska bära munskydd. Men än finns inga planer på ett generellt direktiv om att även patienter ska ha munskydd på sjukhusen, enligt Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Ösergötland.

Munskydd ska användas av sjukvårdspersonal för att bromsa smittan, både mellan kollegor och från personal till patient, uppger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Munskydd ska användas av sjukvårdspersonal för att bromsa smittan, både mellan kollegor och från personal till patient, uppger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Östergötland2020-12-30 20:05

Region Östergötland har nu uppdaterat sina hygiendirektiv för sjukhusen i regionen. Sedan den 18 december ska sjukvårdspersonal bära munskydd hela tiden under sina arbetspass. Bakgrunden är den stora samhällssmittan av covid-19 samt att smittan sprider sig bland hälso- och sjukvårdspersonal.

Britt Åkerlind svarar på frågor om detta via mejl.

"Munskydd har nu införts som en extra försiktighetsåtgärd för att skydda både patienter och personal. Denna rutin kompletterar de allmänna råden och de redan befintliga vårdhygieniska riktlinjerna. Det är av yttersta vikt att samtliga dessa rutiner följs och samverkar med denna nya försiktighetsåtgärd."

Varför anser man plötsligt att munskydd gör nytta nu och inte tidigare?

"Allteftersom pandemin fortgår kommer ny kunskap. Nya vetenskapliga studier visar att munskydd som används på rätt sätt kan ha en viss, om än liten, effekt. Däremot saknas fortfarande sådana studier när det gäller visir. "

Hur ser smittan ut på sjukhusen i Östergötland? 

"Det har förekommit och förekommer covid-19 bland medarbetare, ibland flera vid samma verksamhet. Region Östergötland arbetar med att förebygga infektion och ge stöd åt de verksamheter som trots allt drabbas. Covid-19 är en luftvägsinfektion som tyvärr har stor smittspridningspotential. Vårdpersonal är en del av samhället och smittspridning finns i samhället."

På vissa avdelningar, som på akuten, har patienter munskydd – finns det planer på att börja med det på fler avdelningar?

"Personer som söker på akutmottagningen erbjuds munskydd. I dagsläget finns ingen övergripande rutin om munskydd för patienter på andra avdelningar, utan det är upp till den enskilda verksamheten att göra en bedömning."

Vilken nytta gör det munskydd på personal om inte även patienter använder munskydd?

"I och med att personal bär munskydd på rätt sätt finns en spärr mellan patient och personal.

Britt Åkerlind poängterar att de viktigaste åtgärderna är att medarbetare stannar hemma om de har symptom, även om de är milda, att medarbetare med symtom provtas och att fysisk distansering tillämpas mellan såväl patienter som personal. Dessutom ska personalen följa basala hygienriktlinjer i alla vårdsituationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!