8 000 regionanställda har fått mejl om jättevarslet

Cirka 8 000 anställda omfattas av Region Östergötlands jättevarsel. Nu, i ett mejl som har gått ut till samtliga, eftersöks alla som har en sjuksköterske- eller läkarlegitimation i botten. "Det är för att kunna erbjuda lediga tjänster", säger Anna Cederlöf, tillförordnad HR-direktör.

Under veckan har cirka 8 000 regionanställda fått ett mejl om jättevarslet. Här eftersöks personer med sjuksköterske- eller läkarlegitimation. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang).

Under veckan har cirka 8 000 regionanställda fått ett mejl om jättevarslet. Här eftersöks personer med sjuksköterske- eller läkarlegitimation. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang).

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2024-04-20 09:00

Regionen har lagt ett varsel omfattande 900 medarbetare. De yrkesgrupper som berörs är administrativ personal, medicinteknisk personal, social-terapeutisk personal och övrig vårdpersonal (bland annat undersköterskor och skötare). Totalt sett är det cirka 8 000 regionanställda som tillhör dessa yrkeskategorier. I veckan har samtliga fått ett mejl – från HR-avdelningen.

Mejlet är ett sätt för regionen att göra en så kallad kompetensinventering.

undefined
Alla regionanställda som har fått mejlet ingår i de varselhotade yrkesgrupperna. Individer som har en sjuksköterske- eller läkarlegitimation, men jobbar som någonting annat, kan komma att erbjudas en annan tjänst.

"Om du är legitimerad sjuksköterska, specialistsjuksköterska, röntgensjuksköterska eller legitimerad läkare men inte jobbar som det i dag, ber vi dig att registrera den kompetensen genom att svara på några frågor", skriver HR-avdelningen i mejlet.

Det sista datumet att svara är den 23 april.

– Kompetensinventeringen är en del av den process vi är inne i nu. Den ska leda till att vi kan fånga upp de medarbetare som har legitimationer. Det finns de som jobbar hos oss i dag, främst som administratörer, som har läkar- eller sjuksköterskekompetens. Vi behöver få med dem i en omplaceringsutredning för att sedan kunna erbjuda lediga tjänster, säger regionens tillförordnade HR-direktör Anna Cederlöf.

– Vi är skyldiga att göra en omplaceringsutredning på alla varslade personer när vi kommer så långt. I dag har vi inga turordningslistor klara utan det här är ett förberedande arbete, men sen måste vi givetvis kolla på varje enskild individ för att se vad den har för kompetenser och vad vi kan erbjuda istället. Det vi känner till nu är att vi har lediga läkar- och sjukskötersketjänster, fortsätter hon.

undefined
Anna Cederlöf, tillförordnad HR-direktör i Region Östergötland, konstaterar att regionen redan i dag har många lediga sjuksköterske- och läkartjänster. "Vi är skyldiga att göra en sån här kompetensinventering", säger hon.

I vilket skede i den här processen kan en medarbetare få ett omplaceringsförslag?

– Vi kommer att starta omplaceringsutredningen i slutet av maj och beräknar att den kommer vara klar i början av juni.

Hur kommer det sig att ni inte redan vet vilka legitimationer medarbetarna har?

– Vi har inte ett komplett register utan vi behöver ställa den här frågan. Det finns också vissa rättsliga moment som vi måste göra i den här processen och en kompetensinventering är ett sådant moment.

Ser ni en risk med att anställda missar att svara?

– Nej, det gör jag inte. Det här är en möjlighet att få svara men i de fall vi behöver komplettera med information kontaktar vi personen. Det här är ett första steg, säger Anna Cederlöf.

Karta: Region Östergötland, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!