De tre kommunala förskolorna är i dag närmaste fullbelagda. Utrymmet för att placera nya barn är begränsat, och skulle någon av de fristående förskolorna lägga ned är marginalerna obefintliga.
– Förskolorna är inte helt fulla just nu, men eftersom man inte trollar fram en förskola på en vecka ser vi nu över vilka befintliga kommunala lokaler vi kan använda, säger Lotta Gemfors, bildnings- och kulturchef.
Hon menar att förskoleverksamheten är svårplanerad eftersom det ofta rör sig om kort framförhållning.
– Från det att föräldrarna ansöker om förskoleplats ska barnet få en plats inom fyra månader. Som kommun måste vi ha marginaler, vi kan inte ligga på gränsen.
Svenska kyrkan har sedan 2017 haft planer på att bygga en förskola på Norra vägen och fick av kommunen tillstånd att bedriva verksamhet för 35 barn. Under tiden har kommunen försökt anpassa och förtätat sin verksamhet till befintliga lokaler, vilket gjort att förskolan Skeppets lokaler i dag rymmer 139 barn.
Men i våras meddelade kyrkan att det inte blir någon förskola.
– Innan satt vi lugnt i båten, men nu hamnar ansvaret hos oss och då får vi hantera det, säger Lotta Gemfors.
Att kyrkan i nuläget inte vill bygga en förskola beror på två saker enligt Fredrik Lennman, kyrkoherde i Folkungabygdens pastorat.
– Vi insåg att det skulle bli för stora kostnader och vi var osäkra på om vi kunde fylla platserna.
Men uppenbart finns det ett behov.
– Kommunen har varit väldigt tillmötesgående, men förr fanns en kö med barn som ville ha en plats, de kön har kommunen inte har kvar längre. Det är trots allt inte så många barn i Ödeshög.
2018 gick pastoratet ut med att Svenska kyrkans holdingbolag i Folkungabygden, där Fredrik Lennman även är styrelseledamot, skulle ta över Wienerbageriet. Att kyrkan investerade 1,6 miljoner i sitt eget holdingbolag fick kritik. Många menade att bolagsdrift inte var rätt sätt att dra in pengar till kyrkan. I augusti i år gick Wienerbageriet i konkurs. Förklaringen var stora förluster.
Påverkar konkursen ert beslut?
– Nej. Bageriet drevs av ett aktiebolag och skolan drivs av kyrkorådet. Det är två olika saker, säger Fredrik Lennman.
I dag bor det cirka 60 stycken barn i förskoleålder i Ödeshög – en siffra som beräknas stiga till 90 barn de närmsta tio åren, enligt Statistiska centralbyrån.
– På sikt vill och behöver vi bygga en ny förskola, säger Lotta Gemfors.
Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det Mjölby i ingressen. Det var felaktigt – förskolebristen gäller Ödeshög. Vi ber om ursäkt för detta.