Marwa Laaraouat bor med sin mamma Ouafae Zaghtour, styvpappa och småsyskon i Ödeshög.
Sedan januari har familjens vän Helena Fredriksson engagerat sig för att Marwa ska få stanna i Sverige, dels genom Facebookgruppen Låtmarwastanna. I vintras startade Helena Fredriksson och hennes mor Kristina Fredriksson en pengainsamling för att anlita advokaten Baharak Vaziri. Då fick mamman ensam vårdnad om Marwa. Men i början av sommaren beslutade Migrationsverket ändå att flickan ska utvisas.
När de insamlade pengarna tog slut har advokaten Baharak Vaziri fortsatt att arbeta gratis med fallet. Hon överklagade Migrationsverkets utvisningsbeslut.
– De kräver id-handlingar då Marwa inte har några. Men det finns dna-prov som fastställer att det är mor och dotter, säger Helena Fredriksson.
Tidigare i höst blev Marwa och hennes mamma kallade till ett så kallat återvändarsamtal på Migrationsverket.
– Marwas advokat har varit tydlig med att eftersom det finns en överklagan så kommer de inte att gå dit, säger Helena Fredriksson.
I mitten av oktober startade Helena och Kristina Fredriksson ännu en insamling med målet att få fram Marwas marockanska id-handlingar.
Efter knappt två veckor har olika personer swishat ihop totalt 70 346 kronor.
– Vi räknade ut vad det skulle kosta på ett ungefär med flyg, boendekostnader och för advokaten i Marocko. Marwas mamma åker ned i slutet av den här veckan eller så fort som möjligt och är nog borta ett par veckor, säger Helena Fredriksson.
Läs mer: Inget uppehållstilsstånd för Marwa.
I Migrationsverkets utvisningsbeslut hänvisar man till att Marwa kan bo hos släktingar.
– De baserar det på att hon bott hos släktingar tidigare. Men det finns ingen möjlighet till det nu, vilket Marwas mamma varit tydlig med. Hon har lämnat olika intyg, bland annat ett hälsointyg för Marwas morfar och mormor som omöjliggör att hon kan bo där. Det kan sluta med att Marwa tillslut blir omhändertagen i Marocko och hamnar på barnhem eller fosterhem, säger Helena Fredriksson.
– Dessutom bryter det här mot FN:s barnkonvention om alla barns rätt till sina föräldrar, lägger hon till.
Marwa har bott i Sverige i cirka tre år.
– Hon pratar flytande svenska och går i skolan. Marwa trivs jättebra och har många kompisar här.