Efter att Marwas mor Ouafae Zaghtour fick ensam vårdnad om sin dotter i mitten av mars har familjen trott att hon skulle få stanna i Sverige och Ödeshög. Men Migrationsverket gick alltså på en annan linje. I förra veckan meddelades att nioåringen får avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och ska utvisas.
– Det känns inte bra just nu. Vi blev fantastiskt glada när vi fick beskedet om vårdnaden, och så kommer det här, säger Ouafae Zaghtour.
Familjens advokat Baharak Vaziri upprörs av beskedet, och kallar det "skrämmande".
– Det här beslutet är så långt från sakligt som man kan komma. Jag ifrågasätter det starkt, säger hon.
Hon har hela tiden hävdat att hindrena för att beviljas ett uppehållstillstånd varit undanröjda eftersom Ouafae fått ensam vårdnad om sin dotter. Men Migrationsverket anser inte att det finns tillräckliga skäl att ändra det tidigare beslutet om avvisning. Marwas identitet anses inte helt styrkt, trots DNA-bevisning – en metod som Migrationsverket använder sig av i liknande ärenden. Marockos ambassad i Stockholm har inte velat utfärda ett pass till henne då hon saknar marockanskt födelsebevis eller identitetskort. Dessutom anses det inte bevisat att Marwas mormor i Marocko, som hon bott hos i sex år innan hon kom till Sverige, skulle vara sjuk och därmed ha svårt att ta hand om henne. Beslutet kommer nu att överklagas, meddelar Baharak Vaziri.
– Jag kommer inte att ge mig i det här, säger hon.
Det var Mjölbybon Helena Fredriksson som i januari kontaktade Corren med anledning av Marwas öde. Sedan dess har hon tillsammans med sin mor Kristina Fredriksson på olika sätt engagerat sig i fallet. De har bland annat betalat advokaten Baharak Vaziris arvode genom att samla in pengar. På onsdagsförmiddagen startade hon en namninsamling i protest mot utvisningen som kommer att lämnas till Migrationsverket.
– Den har bara varit uppe i en timme och det är redan över hundra personer som har skrivit under.
Beskedet kom som en chock, både för familjen och för många som engagerat sig i saken.
– Det är hemskt för Marwa att behöva börja sitt sommarlov på det här sättet, säger Helena Fredriksson.
Tidningen har varit i kontakt med Migrationsverket för att ställa frågor kring deras beslut. De meddelar via sin presstjänst att "de inte kan kommentera enskilda ärenden".