IVO kritiserar äldrevården för låg utbildningsnivå

Medicinska bedömningar om livsavgörande vård tas av personal med lägst utbildningsnivå. Det är en av de brister som Inspektionen för vård (Ivo) och omsorg konstaterar i sin granskning.

Åke Wännman, socialchef i Ödeshögs kommun, ser att vissa brister fortfarande finns kvar inom kommunens särskilda boenden.

Åke Wännman, socialchef i Ödeshögs kommun, ser att vissa brister fortfarande finns kvar inom kommunens särskilda boenden.

Foto: Annica Hesser

Ödeshög2023-06-13 15:00

Liksom många andra kommuner får Ödeshög kritik från Ivo för att ha personal utan tillräcklig kompetens och med otillräckliga kunskaper i svenska. Kritik riktas också för att personal med lägst utbildningsnivå gör livsavgörande medicinska bedömningar.  

Kommunen får även kritik för att läkemedelshanteringen inte sker på ett patientsäkert sätt. I granskningen framkom att sjuksköterskor inte alltid kände sig trygga med att vård- och omsorgspersonal som fått delegation klarade att ge läkemedel på ett patientsäkert sätt.

Ödeshög sticker också ut jämfört med riket när det handlar om andelen äldre som får läkemedel som egentligen bör undvikas (35 procent i Ödeshög, 25 procent i Östergötland och 20 procent för riket).

undefined
Britt Strömbäck, medicinskt ansvarig sjuksköterska inom kommunens vårdomsorg, är förvånad över vissa delar av IVO:s granskning.

Britt Strömbäck, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Ödeshög, är förvånad över resultatet och ställer sig lite frågande till siffrorna.

– Det finns riktlinjer om att vissa läkemedel helst ska undvikas eftersom äldre är känsligare mot läkemedel. Det kan vara läkemedel som man kan bli förvirrad av och som bör undvikas med tanke på fallrisk. Men i vissa fall är sådana läkemedel svåra att undvika, det kan till exempel vara en bensodiazepin som är mot ångest och oro. Sömnmedicin är ett annat exempel. Men vi behöver förstås titta på vad det är för läkemedel man använder.

Sedan granskningen inleddes har Ödeshög vidtagit flera åtgärder. Bland annat har man haft en vårdutbildning på arabiska i samarbete med Mjölby kommun, vilket vi tidigare har berättat om. 

– Det är sådant som börjar komma mer och mer i Sverige, säger Åke Wännman, socialchef. Vi har även ett digitalt kompetensutvecklingsprogram som alla 13 kommunerna i Östergötland ligger bakom. Där har vi fört in flera moduler som handlar just om språk.

undefined
Åke Wännman, socialchef i Ödeshögs kommun, ser att vissa brister fortfarande finns kvar inom kommunens särskilda boenden.

Men trots insatserna har kommunen fortsatta utmaningar. Nu ska semesterschemat gå ihop och det är svårt att hitta tillräckligt med vårdpersonal, enligt Åke Wännman. 

– Det är bekymmersamt. Våra enhetschefer har lagt ner ett jättestort jobb men jag tror inte att vi har fått ihop alla rader.

Ivo:s utredning har hållit på länge, hur mycket av de brister som pekas ut tycker ni är ett problem fortfarande?

– Av det som vi fått kritik för så är svenska språket, att de inte behärskar det i tillräcklig omfattning, ett bekymmer fortsättningsvis, säger Åke Wännman.

Enligt Ivo är språkbristerna en patientsäkerhetsrisk, hur ska ni försäkra er om att den inte äventyras i sommar?

– Om man har ordentliga språksvårigheter så kanske man inte deltar i omvårdnadsarbetet utan gör andra sysslor, exempelvis städning och hjälpa till vid matsituationer. Det här måste man känna av i samband med att en person får en anställning, framför allt att den får en introduktion på en avdelning av erfaren personal.

– Man är heller inte helt ensam, hälften av den ordinarie personalen finns på plats, tillägger Britt Strömberg. 

Ödeshög har infört digital signering för läkemedelshantering, men har till Ivo uppgett att man ska byta system. Kommunen har även bytt avvikelsehanteringssystem vilket gör att det är svårt att se om avvikelserna har ökat eller minskat. Därför begär Ivo en särskild redovisning för att säkerställa att det görs på ett patientsäkert sätt. Detta och övrig redovisning som visar hur kommunen ska åtgärda bristerna ska ha kommit in till Ivo senast 29 juni.

undefined
Britt Strömbäck, medicinskt ansvarig sjuksköterska inom kommunens vårdomsorg Åke Wännman, socialchef i Ödeshögs kommun.
Mer om IVO:s granskning

Efter de brister som avslöjats på särskilda boenden i samband med pandemin gör IVO en nationell granskning av kommunernas vård och omsorg för äldre. Granskningen pågår 2022 – 2023.

Ödeshögs kommun får bland annat kritik för att personal som gör livsavgörande vårdbedömningar inte har tillräckligt kompetens för uppgiften och behärskar inte svenska språket i tillräcklig omfattning.

I tillsynen har Ivo granskat journaler och genomfört enkäter samt intervjuer med sjuksköterskor, patienter och chefer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!