Corren träffar Inga Svanberg och Katarina Eriksson, verksamhetschef för individuellt stöd i Ödeshögs kommun på biblioteket. Flertalet av kommunens nyanlända har idag fått uppehållstillstånd och har etablerat sig i Ödeshög.
– Jag har jobbat inom socialtjänsten i Ödeshög under många är och har velat få igång vänfamiljer. Men det har prioriterats bort på grund av tidsbrist, säger Katarina.
På biblioteket finns det vanligtvis en turistinformation,( förnärvarande belägen i Hästholmen), där Elisabet Pantzar, turism- och näringslivsassistent arbetar. Många nyanlända har kommit in till turistinformationen för att fråga om olika saker.
Inga Svanberg hade hört talas om att det på andra platser i Sverige fanns möjligheten att ”få låna en svensk”.
– Så jag gick in på biblioteket och frågade om det fanns här i Ödeshög.
En kvinna från Syrien kom i vintras in och frågade Elisabet Pantzar om det fanns möjligheten att just få träffa en svensk.
– ”Vi har en kvinna till dig”, svarade då Elisabet, säger Katarina.
På så sätt fick Inga kontakt med kvinnan och har i dag en relation med henne.
– Vi kände att vi behövde ta vara på detta, säger Katarina och betonar hennes medarbetares engagemang i projektet.
Inga, Elisabet och Mersiha Karisik, integrationshandläggare på Ödeshögs kommun träffades i april och började diskutera vad de kunde göra.
– Nu har vi fått bidrag från Länsstyrelsen för att dra igång ”Ödeshögskompis”, säger Katarina. Vi har inte startat upp på riktigt ännu. Till hösten efter semestrarna kommer vi ha bland annat ett informationsmöte.
Som Corren redan rapporterat om hölls i april ett välbesökt informationsmöte i Riddarsalen i Ödeshög om nyanlända. Inga Svanberg var där och informerade om ”Ödeshögskompis”.
–Jag fick jättebra respons. Många tyckte det lät jättebra, säger Inga.
Men i dags läget finns det inga Ödeshögsbor anmälda till projektet, fast däremot 15 nyanlända.
–Det finns redan ett stort engagemang bland frivilliga organisationer som föreningar och kyrkor. Men mycket av fokuset har varit på de nyanlända som bor på asylboenden. Nu behöver vi fler Ödeshögsbor till dem som redan har etablerat sig här, säger Katarina.
–Det är helt kravlöst att engagera sig. Man bestämmer själv hur ofta, vart man vill träffas och det går att träffas här på biblioteket. Det ska vara enkelt och det finns inga krav på att man ska umgås hemma.
Inga Svanberg är idag pensionär och flyttade till Ödeshög för tre år sedan. Efter något år började hon engagera sig i Röda korset.
– Jag hjälper till på språkcafét på onsdagar.
Hon har även bland annat hjälpt flyktingar med att få praktikplatser på företag.
Vad får du ut av ditt engagemang?
– Det är väldigt kul och jag lär mig så mycket.