Möte om nyanlända lockade jättepublik

Att flyktingmottagningen blivit en del av vardagen i Ödeshög manifesterades tydligt vid tisdagens informationsmöte i stadshuset.

Fullt hus. Över 150 personer ville veta mer om kommunens flyktingmottagning.

Fullt hus. Över 150 personer ville veta mer om kommunens flyktingmottagning.

Foto: Sune johansson

Ödeshög2016-04-07 06:00

Över 150 Ödeshögsbor fyllde Riddarsalen till bristningsgränsen och det fanns inte ett spår av fientlighet mot de många nyanlända som kommit det senaste året.

Däremot framkom en viss oro, efter den inledande informationen från kommunens representanter, för risken för slitningar mellan olika grupper av flyktingar.

– Varför blandar Migrationsverket människor med olika religion på asylboendena? Särskilt kristna känner sig hotade, menade Vinje Gren på Röda korset och fick medhåll av diakonen Ingrid Arnow Utterberg.

Lars Glänneskog, som är enhetschef på Migrationsverket med ansvar för de tre asylboendena i kommunen, svarade att det är en statlig policy som myndigheten har att rätta sig efter.

– Det har diskuterats att segregera olika grupper, men det politiska beslutet är att inte dela upp människor. Vi jobbar med värdegrund i stället. Det är vårt ansvar att alla känner sig trygga på boendena. Våld och hot om våld ska anmälas till polis precis som i resten av samhället, sa Lars Glänneskog.

Han fick också svara på varför verket inte längre anger hur långa väntetiderna är när det gäller asylansökningarna. Svaret hade som väntat att göra med den snabba ökningen av ärenden som myndigheten mötte i höstas.

Lars Glänneskog försäkrade dock att alla asylansökningar inte hamnar i en och samma hög.

– De okomplicerade ärendena tas först. Därmed kan fler snabba besked lämnas, menade han.

Flera i publiken begärde ordet och lobbade för olika sätt för Ödeshögsbor att engagera sig för asylsökande. En av dem var Christina Gideskog som under flera år varit god man för ensamkommande flyktingbarn.

– Sedan jag gått i pension har jag tid och tar gärna fler uppdrag, sa hon och berättade om vad som ingår i jobbet.

Hon berömde också samarbetet med personalen på kommunens flyktingboenden. Ödeshög har nu tre olika HVB-hem för ensamkommande, sedan två av de tre nybyggda modulhusen öppnat på den nyanlagda gatan Utsiktsvägen mellan Vadstenavägen och Fabriksvägen.

– Sju av lägenheterna i det gamla boendet Nybo har återlämnats till Ödeshögsbostäder. Hittills har 19 ungdomar flyttat in i det nya boendet "Utsikten", berättar Helena Vesterlund som är boendenas föreståndare.

Personal till det nya boendet håller just på att rekryteras. Att lägenheter frigörs är inte minst viktigt för att ha en beredskap för de vuxna flyktingar som Migrationsverket anvisar kommunerna enligt en ny lag från den första mars.

– Dessutom söker sig människor spontant till kommunen, vi har ju en bostadskö här i Ödeshög, säger kommunalrådet Annicki Oscarsson, inte utan en viss stolthet.

Två av kommunens tre asylboenden var representerade på mötet. Jessica Baker från Vida Vättern och Peter Frejhagen på de senast öppnade av de tre, Trehörna Wärdshus, berättade om den positiva stämningen på deras boenden och om aktiviteter och undervisning som ordnas där, med hjälp av frivilliga och studieförbund.

– Många av de boende vill bidra och göra nytta till samhället. Jag har fått frågor om de inte kan få städa vägrenar från skräp, berättade Jessica Baker.

Peter Frejhagen menade att familjerna på hans boende har så mycket svenskundervisning att de inte har tid med några konflikter. Hans och flera andras kommentarer rev ner applåder från publiken.

Inga Svanberg, relativt nyinflyttad i kommunen, slog ett slag för Röda korsets onsdagsträffar och kommunens stödverksamhet "Ödeshögskompis" där svenskar kan anmäla sitt intresse att hjälpa nyanlända praktiskt och socialt.

– Ödeshögskompis är kul! slog hon fast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!