Då flyttar vårdcentralen till baracker

Den 17 juni flyttar vårdcentralen i Ödeshög till tillfälliga baracker på baksidan. Det innebär att planerade rutinkontroller kan komma att skjutas framåt i tiden – och att sjukgymnastik sker på annan ort.

Flytten till baracker innebär att planerade rutinkontroller kommer att skjutas framåt i tiden och att sjukgymnastik sker på annan ort.

Flytten till baracker innebär att planerade rutinkontroller kommer att skjutas framåt i tiden och att sjukgymnastik sker på annan ort.

Foto: Sune Johansson

Ödeshög2019-05-24 16:30

– Det blir ingen reception eftersom det kommer att vara en mindre yta än vad vårdcentralen har idag, för det inte ryms fler tillfälliga moduler på baksidan. Det blir ingen reception utan väntrum som personal ser över. Sedan blir det en betjäningsterminal som man registrerar sig vid, men det är inte säkert att de är på plats under de första veckorna, säger Annette Johansson, biträdande produktionsenhetschef för Primärvårdscentrum i Ödeshög.

Flytten innebär att planerade rutinkontroller kan komma att skjutas på framtiden, men betyder inte att personer kommer att nekas besök på vårdcentralen.

– Känner man sig sjuk och behöver en tid så hör man av sig till vårdcentralen så får man en tid vid behov, säger hon.

Orsaken till den tillfälliga flytten till baracker är problem med inomhusmiljön på vårdcentralen. Sedan flera år tillbaka har medarbetare rapporterat om allergiska symtom. Tre anställda har fått läkares rekommendation om att inte vistas i lokalerna och en har lämnat sin tjänst på grund av inomhusmiljön.

Tidigare i vår undersöktes byggnaden av Region Östergötlands enhet Arbets- och miljömedicin som konstaterade att lokalerna inte är säkra att vistas i dagligen. Efter detta beslutade regionledningen att lämna lokalerna för tillfälliga moduler senast vecka 24.

Strax före årsskiftet ska vårdcentralen flytta in i andra lokaler som ska fungera långsiktigt.

– Då blir det kvalitetspaviljonger som man kan ha en vårdcentral i under många år. Paviljongerna är under beställning, säger Annette Johansson.

Att hitta en lösning för vårdcentralen har varit en prioriterad fråga under de senaste månaderna.

– Vår fastighetsavdelning jobbar verkligen med det här nästan dygnet runt, och de ska ha en stor eloge för det! Och även Ödeshögs kommun försöker att skynda på processen med att hitta paviljonger. Det är mycket att se över med bygglov och brandsyn, säger hon.

De som blir direkt drabbade av flytten till barackerna är patienter som har sjukgymnastik.

– Det ryms inte under tiden man är i de tillfälliga modulerna. De som har sjukgymnastik blir hänvisade till rehabenheten i Mjölby, Motala eller Vadstena och dit får man ta sig i egen regi. Det är samma regler som gäller för sjukresa som annars gäller, säger Annette Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!