Undersköterskorna gick ihop – sågar politikernas besked

Upprörda undersköterskor visade sitt missnöjde mot Region Östergötlands nya OB-tillägg utanför Vrinnevisjukhusets entré. Yrkesgruppen hamnade utanför den nya satsningen på lönen och flera av dem kallar det orättvist.

Kommunals fackliga företrädare.

Kommunals fackliga företrädare.

Foto: David Hernqvist

Norrköping2023-01-31 12:26

En manifestation som nyligen anordnades av fackförbundet Kommunal samlade ett 20-tal undersköterskor som markerade sitt missnöje. Beslutet om att höja OB-tillägget för vårdpersonal – men inte för undersköterskornas yrkesgrupp – har rört upp känslor. Kommunal skickade mejl och sms till sina medlemmar, om att samlas utanför Vrinnevisjukhusets entré.

De fackliga företrädarna var på plats med sina klarröda västar vid klockan 14.00. Sedan kom undersköterskorna ut i olika omgångar i sina vita och blå sjukhuskläder.

undefined
Kommunals fackliga företrädare.

Det nya regionstyret M, KD och L – med stöd av SD –  beslutade i december att höja ersättningen för de som jobbar på obekväma tider. En satsning som rymmer 50 miljoner kronor i den nya budgeten.

Regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) sa då att det var ett led i att lösa bemanningsproblemen och därigenom öppna flera vårdplatser. Men flera av undersköterskorna beskriver en känsla av att ha blivit förbisedda av den nya regionledningen. Bristen på sjuksköterskor har lett till att undersköterskor fått fler uppgifter. Något som spär på känslan av att vara bortglömd. NT mötte några av de upprörda undersköterskorna.

– Man känner sig mindre värd. Undersköterskor har tappat respekten för Region Östergötland, säger Erica Carlsson som är undersköterska på neonatalavdelningen på Vrinnevisjukhuset.

Hon upplever att undersköterskor tar ett större ansvar nu när det råder brist på sjuksköterskor. Att då inte få ta del av OB-tillägget kändes orättvist.

– De ställer yrkesgrupper mot varandra, säger Erica Carlsson.

undefined
Erica Carlsson, undersköterska, neonatalavdelningen.

Elin Youkhanna är undersköterska på medicinkliniken. Hon är tydlig med att undersköterskorna inte riktar sin besvikelse mot sjuksköterskorna. Men att jobba tillsammans med yrkesgrupper som får höjd OB-ersättning när flera undersköterskor upplever att de tagit större ansvar och det ställs högre krav har varit svårt.

– Man sliter mycket mer i dag, inte minst undersköterskor hjälper till mer med sjuksköterskors arbetsuppgifter. Och det är väldigt stort ansvar som vi egentligen inte ska behöva ha, säger Elin Youkhanna.

– Vi jobbar i lag med andra och OB-ersättningen är viktig för oss också. Det verkar som att politikerna inte förstår det.

undefined
Elin Youkhanna, undersköterska, medicinkliniken.

Pernilla Pakruhn jobbar också som undersköterska på medicinkliniken.

– Det man borde göra är att satsa på att höja grundlönerna. Just att man bara höjer OB-tillägget är inte tillräckligt.

Vad var din första reaktion på beslutet?

– Först tänkte jag faktiskt att det var bra att det händer något, men sedan att "helvete vad orättvist det är". Det behövs fler sjuksköterskor och nu fick de en väldigt liten höjning som jag inte tycker räcker. Men vi jobbar också på obekväma tider och borde fått ta del av OB-tillägget.

undefined
Pernilla Pakruhn, undersköterska, medicinkliniken.

Undersköterskorna hoppas att manifestationen får politiker att tänka om. En protestlista med närmare 1 500 underskrifter ska lämnas in till regionfullmäktige.

undefined
Rania Mahdi och Pernilla Pakruhn manifesterade mot det nya OB-tillägget.

Regionsstyrelsens ordförande Marie Morell (M) har tidigare svarat att beslutet togs för att komma åt bristen på sjuksköterskor.

– Undersköterskor gör ett jätteviktigt och bra arbete som är centralt för att vården ska fungera. Satsningen handlar inte om vilken grupp som är viktigare än någon annan, utan fokus ligger på att kunna ha så många bemannade vårdplatser öppna som möjligt, sade Marie Morell till Corren i december.

Höjt OB-tillägg

Den 11 maj gick alla Region Östergötlands dåvarande oppositionspartier (M, KD, V och SD) ihop och körde över det sittande minoritetsstyret. Ärendet gällde höjt OB-tillägg och förslaget kom från M och KD. Beslut fattades, frågan skulle utredas.

Efter valet tog ett nytt styre över, M, KD och L med stöd av SD. I sin allra första budget den 23 november presenterade de en satsning på OB-tillägg och eftersom ärendet redan utretts, kunde beslut fattas av regionstyrelsen redan den 7 december. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!