Kampen – ett år efter stora tragedin

"Vi anser att Region Östergötland så snart som möjligt ska införa ambulanser för akut psykiskt sjuka." Det skriver Joakims föräldrar, Eva Christensson och Jörgen Andersson i ett medborgarförslag, ett år efter hans död.

Eva Christensson fick information av Mattias Gustafsson Karlsson om hur PAM-enheten fungerar i Stockholm.

Eva Christensson fick information av Mattias Gustafsson Karlsson om hur PAM-enheten fungerar i Stockholm.

Foto: Anna Mi Skoog

Norrköping2019-07-20 07:00

Det var på natten den 20 juli 2018 som Eva Christensson och Jörgen Andersson fick det där besöket från polisen som ingen förälder någonsin vill ha.

Kvällen före hade de slagit larm till vården om att deras 29-årige son Joakim mådde psykiskt dåligt, och begärt att en läkare skulle besöka honom och bedöma om han behövde tvångsvård. Vid sådana vårdintygsbedömningar följer polisen alltid med.

Men något gick fel. Joakim sköts av polisen och avled på platsen.

Mitt i chocken och sorgen väcktes samtidigt en beslutsamhet hos föräldrarna.

– Det här får inte gå obemärkt förbi. Det skrev jag redan dagen efter det hände, berättar Jörgen.

Tidigt bestämde sig föräldrarna också för att vara öppna med vad som hänt.

– Vi ville visa att det var en vanlig familj som drabbades, säger Jörgen.

Joakim hade diagnosen schizoaffektivt syndrom, och föräldrarna hoppas att deras öppenhet ska bidra till att öka förståelsen för hur det är att leva med psykisk sjukdom.

– Vi vill att det ska bli en bättre situation för andra som mår så här, säger Eva.

De hoppas också att sjukvårdens och polisens rutiner ska förändras, så att samma sak aldrig behöver hända igen.

Under året som gått har de haft möten och samtal både med polisen och psykvården.

– Överlag har alla visat stor medkänsla och jag tycker att vi har mött stor förståelse. Vi har blivit lyssnade på, säger Jörgen.

– Alla har varit påverkade av det som hänt, säger Eva.

Vid årsdagen av Joakims död lämnar nu föräldrarna in ett medborgarförslag till Region Östergötland. De vill att regionen inför en ambulans för psykiskt sjuka i Östergötland, bemannad med psykiatrisjuksköterskor som kan åka ut på suicidlarm och hjälpa psykiskt sjuka personer i akuta sjukdomstillstånd – precis på motsvarande sätt som en person med benbrott får hjälp av en ambulans med vårdkunnig personal.

– Det måste vara en samhällsekonomisk jättevinst. De psykiskt sjuka får vård av personal med rätt kunskaper, och det avlastar polisen, säger Eva.

– Som det är nu drar sig många för att ringa när deras anhöriga mår dåligt, för det är traumatiskt när polisen kommer, säger Jörgen.

De har besökt PAM-enheten i Stockholm och fått veta mer om hur de arbetar där.

– Om psykiatrin i Östergötland hade haft ett mobilt team och om det hade varit en professionell person med erfarenhet av psykoser som kommit och pratat med Joakim först – då hade han levt i dag, tror Eva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om