Carl var först på plats vid explosionen

Carl Wangle, bördig från Vadstena, var en av de första poliserna på plats i samband med sprängningen på Ådalagatan i Linköping under fredagsmorgonen.

8 juni 2019 18:30

Läs mer: "Helt otroligt att ingen blev allvarligt skadad"

– Jag hade varit i tjänst i två timmar och satt och åt frukost när larmet kom. Då hade polisen fått flera samtal om en större explosion och vi funderade över vad som kunde ha hänt, säger han.

Carl och hans kollega åkte till platsen och parkerade i närheten.

– Det blev väldigt starka känslor.

Läs mer: Synen efter larmet: En krigszon

Några timmar efter sprängningen valde han att berätta om sina upplevelser i sociala medier. Tanken var att försöka förmedla en övergripande bild av händelsen och samtidigt påvisa hur viktigt samarbetet är mellan polis och räddningstjänst. Enligt Carl blev inlägget mycket uppmärksammat.

Läs mer:Jonas bilder – inifrån lägenheten

"På plats möts vi av flera personer liggandes på gatan med blod över hela ansiktet! Människorna skriker och springer från huset – allt är kaos. Hundratals personer är vid platsen och skadade personer greppar tag i oss för att få hjälp. Efter en snabb avspärrning försöker vi samla ihop alla skadade och forsla undan all allmänhet! Insatsen växer och massvis poliser tillkallas! Vi evakuerar ett dagis i närheten. Som tur är uppges ingen ha avlidit, utan är bara lindrigt skadade!", skrev han i inlägget.

Var du rädd när du befann dig på platsen?

– Inte där och då. Man kliver in i sin roll, men har respekt för situationen. Det viktigaste för mig var att tänka på säkerheten, vad som hänt och även att det skulle kunna smälla igen. Men det blir väldigt starka känslor.

Läs mer:Gängkriminell kan ha varit målet

Fokus, fortsätter Carl, var att se till att skadade fick hjälp och att alla som samlats på platsen, både åskådare och anhöriga, inte stod i vägen för polis och räddningstjänst.

Någon lång återhämtning fick han inte, då en jobbnatt väntade i centrala Linköping. Men han upplevde mycket fin respons från allmänheten samma kväll.

– Många kom fram till oss och tackade för vårt arbete.

Titta på: ÖM:s ansvariga utgivare: Så resonerar vi kring publiceringar efter explosionen

Carl säger att det var en dämpad feststämning på Ågatan under fredagen och att många ville prata med polisen om vad som hänt.

Både han och andra kollegor som jobbade i samband med sprängningen har haft avlastningssamtal med sina närmaste chefer för att gå igenom vad som hänt.

– Det är fantastiskt att det slutade som det gjorde, säger Carl.

Läs mer:BILDEXTRA: Se förödelsen uppifrån

Under lördagen är han ledig och det är först nu som han har tid att gå igenom händelseförloppet i lugn och ro.

Vad tänker/känner du?

– Jag har känslor kring hur det hade kunnat sluta. Jag känner mig trött efter att ha jobbat mycket. Det är också skillnad på att jobba och vara privatperson. Jag kommer ta en promenad till platsen och ventilera lite tankar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring