– Vi tror att man kan göra något åt näthatet. Därför samverkar vi med olika aktörer i samhället för att uppmärksamma problematiken. Skolan är en sådan aktör, men också vuxna och ansvariga föräldrar bör vara involverade i barnens nätvanor, säger Björn Borg, områdeschef vid polisen i Motala.
LÄS DE TIDIGARE DELARNA I ARTIKELSERIEN:
KRÖNIKA: Mobbarna är igång dygnet runt
Mobbade Frida tvingades byta skola
Var tredje ung kränks på nätet
GUIDE: De populäraste sociala medierna
Han tycker att näthat och mobbning bland barn behöver uppmärksammas mer.
En sammanställning som Motala kommun gjort över antalet anmälda trakasserier i skolan visar på 207 fall läsåret 2015 och 2016. 188 anmälningar är från grundskolan. Det är fler fall än förra läsårets 115 anmälningar. 13 anmälningar kommer från gymnasieskolor.
I 90 av fallen har en flicka blivit kränkt och 117 har en pojke blivit kränkt. Majoriteten av kränkningarna har skett elever emellan. Totalt 106 fall innehöll verbala kränkningar i skolan och på sociala medier, medan elva fall var återkommande trakasserier på nätet där ålder och etnisk tillhörighet samt sexuella trakasserier förekommit.
Enligt Björn Borg blir det allt vanligare med kränkningar i och utanför skolan. En förklaring kan vara tillgängligheten där nästan alla barn har mobiltelefoner och som är ständigt uppkopplade på nätet. En annan förklaring är anonymiteten.
– Näthatet har nästan blivit vedertaget. Barn kallar varandra för hora och en massa nedvärderande saker som de vanligtvis aldrig skulle göra i verkligheten. Sådana kränkningar kan vara brottsliga och unga riskerar att göra sig skyldiga till förtalsbrott eller ärekränkningar.
I Östergötland finns sex områdespoliser som jobbar med ungdomsfrågor och de har ett nära samarbete med länets skolor. Polisen uppmanar skolor att identifiera mobbning och anmäla alla incidenter som är kränkande. Uppmaningen görs för att skolan inte ska bli en utredande enhet utan bör lämna över utredningen till polisen för att få en bedömning om kränkningarna bryter mot gällande lagar.
I nuläget finns ingen brottsrubricering som heter näthat eller mobbning. Mycket hamnar under olaga hot, ofredande och hets mot folkgrupp.
Det är svårt att säga var gränsen går vad gäller hat och enstaka sårande kränkningar. Lagen är en bedömning och trakasserier bedöms från fall till fall.
Det förekommer också fall om kränkande fotografering där barn fotograferar andra barn oftast i samband med idrottslektioner eller i skolduschen. Ett relativt nytt problem för Motalapolisen.
Det är inte alla barn som förstår konsekvenserna av det de utsätter andra för på nätet enlig Borg. Han tycker att vuxna bör involveras i problemet i tidigt skede och betonar vikten av att prata om konsekvenserna med sina barn.
– Vid grova förtal kan man samla bevis genom att ta en skärmdump, bara då kan vi gå vidare med en utredning till åklagare. Vi ska dock inte förminska andra trakasserier där man blir kallad för tjock eller ful. Det är jätteviktigt att barn och vuxna markerar mot näthatet. När vi är ute och pratar med ungdomar känner många på sig när mobbningen går över gränsen.
Lönar det sig att anmäla all näthat?
– Ja, då får vi en större överblick och kan hantera det bättre.
Borg förstår frustrationen från vuxna och barn vars anmälningar inte går vidare i utredning men han påtalar vikten med en polisanmälan.
– Även om ett misstänkt fall inte leder till utredning, skickar det en signal till samhället om att nätmobbning inte är okej, avslutar han.