GUIDE: De populäraste sociala medierna

Ingen behöver längre vara ensam. Nätet är fullt av sajter, forum och tjänster där man kan socialisera med andra – om än bakom en dator- eller mobilskärm. Men att veta vad som finns och hur det fungerar kan vara en djungel för vem som helst att sätta sig in i. Här kommer en sammanställning av de vanligaste sociala medierna just nu.

21 oktober 2016 10:30

LÄS DE TIDIGARE DELARNA I ARTIKELSERIEN:

KRÖNIKA: Mobbarna är igång dygnet runt

Mobbade Frida tvingades byta skola

Var tredje ung kränks på nätet

Facebook

Här kan du skapa en personlig profil och lägga till andra användare som vänner. Du kan dela med dig av text, bilder, filmer och länkar och även följa och kommentera vad dina vänner delar med andra. Du kan också ansluta dig till intressegrupper för exempelvis arbetsplatser, skolor, universitet eller organisationer, och skicka meddelanden via tjänsten Messenger.

2015 använde 70 procent av de svenska internet­användarna Facebook som fortfarande är det dominerande sociala nätverket i världen och fortsätter att öka. Populärast är Facebook bland personer i åldrarna 16–25.

Youtube

Här kan du titta på andras videoklipp och dela med dig av dina egna. En sökfunktion hjälper dig hitta intressanta videoklipp. Du kan också välja att prenumerera på kanaler där användare regelbundet lägger ut nya inlägg, och få aviseringar när ett nytt inlägg publicerats.

Instagram

Här bygger du ett nätverk på liknande sätt som på Facebook, men tjänsten är i huvudsak bildbaserad. Du lägger upp bilder och filmer och kan se andras. Du interagerar med andra genom att gilla och kommentera deras bilder. Instagram är populärast i åldersgruppen 12–15 år där 85 procent använder tjänsten. De yngre tonårstjejerna är de flitigaste användarna.

Totalt använde 40 procent av internetanvändarna Instagram 2015. Är det sociala medium som ökar mest bland internetanvändarna, sett till hela befolkningen.

Snapchat

Ett sätt att kommunicera med bilder, men där bilden försvinner efter ett antal sekunder som man själv kan bestämma. Man kan rita på bilderna eller lägga till texter. Unga, 12–25 år, använder Snapchat i nästan lika stor utsträckning som de använder Instagram. Tre av fem 12–15-åringar använder Snapchat dagligen. Det finns vuxna användare men det är sällsynt att hitta dagliga Snapchatanvändare över 35 år.

Twitter

En mikroblogg där du kan skriva maximalt 140 tecken. Skiljer sig från andra sociala medier genom att andelen följare är mer än dubbelt så hög än de som aktivt deltar med inlägg, så kallade tweets. Här kan du följa både sådana du känner och offentliga personer som du är intresserad av. Du kan diskutera olika ämnen och tagga dina inlägg med en hashtagg för att få in dem under aktuellt ämne.

Vanligast i åldersgruppen 16–25 år där män är de flitigaste användarna.

Tumblr

En bloggplattform där användaren publicerar texter, bilder, filmer, länkar, chatt, citat och ljud till sin tumblelog. Du kan följa andra användare och se deras inlägg.

KiK

En app där du kan chatta med dina vänner. Fungerar som vanliga sms men i stället för telefonnummer visas ditt användarnamn.

Via KiK kan man skapa grupper för många personer som därmed kan gruppchatta med varandra.

WhatsApp

En app där du, liksom på KiK, kan skicka text, bild, video och ljud till andra samt skapa grupper med olika användare.

Musical.ly

Här skapar du en profil och bygger ett nätverk av kontakter på samma vis som Instagram. Skillnaden är att du i stället för att posta bilder uteslutande postar videor där du mimar till olika låtar. Du kan välja att få en av dina videor ihopklippt med en annan användares och på så vis skapa en duett.

Mycket populär tjänst bland yngre och ökar stadigt.

Skype

Ett program för chatt och IP-telefoni. Programmet behöver vara installerat på dator/mobil/surfplatta och ett användarkonto krävs. Via Skype kan du ringa upp andra, både som röst- och videosamtal.

LinkedIn

Utmärker sig genom att inte ha majoriteten av sina användare i de yngsta åldersgrupperna. Annars påminner tjänsten om Facebook, fast på ett yrkesmässigt plan. Här lägger du in ditt cv och ansluter kontakter som du kan ha nytt av i ditt yrkesliv.

Vanligast i åldersgruppen 36–45 där kvinnor är de flitigaste användarna.

Periscope

Tjänsten går ut på att du sänder video live så att andra användare kan titta på vad du gör just nu och skriva meddelanden under sändningens gång. Väljer du att avslöja din fysiska plats kan andra användare hitta din sändning genom att söka på karta. Annars är det användarnamn som gäller.

Ask.fm

Här kan du ställa frågor till andra användare. Frågorna kan handla om vad som helst och ställs antingen anonymt eller med användarnamn som avsändare. Frågor och svar är öppna för alla användare.

Vad gäller saken? Populäraste plattformarna bland unga 12–15 år

1 Instagram (85 procent använder varav 69 procent dagligen).

2 Snapchat (81 procent använder, varav 62 procent dagligen).

3 Kik (78 procent använder, varav 52 procent dagligen).

4 Facebook (78 procent använder, varav 42 procent dagligen).

5 Twitter (39 procent använder, varav 14 procent dagligen)

6 Tumblr (17 procent använder, varav 7 procent dagligen).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marie Kerrolf