"Både oansvarig och dumdristig"

Stridsbåten körde nära 40 knop, var inblandad när en segelbåt körde in i ett träd och riskerade att förstöra en sluss. Nu ligger vansinnesfärden på Göta kanal för avgörande hos åklagare.

Färden på kanalen gick fort. Båtchefen hade också med sin hund.

Färden på kanalen gick fort. Båtchefen hade också med sin hund.

Foto: Besättningens foto, från utredningen

Motala2017-01-13 09:03

I slutet av augusti skulle stridsbåten flyttas till ostkusten efter att ha varit på reparation på Öckerövarvet, men färden som går över Göta kanal blev något långt ifrån en stillsam båttur. Istället blir det fartkörning på långt över kanalens tillåtna fem knop. Enligt försvarets egen utredning, som vi tagit del av, talar ansvarig båtchef själv om en hastighet på 39 knop – något som ledde till olyckstillbud och risker att behöva stänga hela kanalen. I utredningen framgår också att båtens egen besättning flera gånger reagerat på att det gått allför fort. Även båtchefens hund som fanns med på resan ska ha blivit orolig av den höga farten.

LÄS OCKSÅ: Kraftig kritik efter busfärd på Göta kanal

På västgötasidan när båten är på väg mot Motala körde man ikapp en segelbåt som får stora manöverproblem. Minuterna innan stridbåten kommer ikapp har den kört 35 knop och utredningen framför som en tänkbar förklaring att det som får segelbåten att både gå emot kanalbanken och att därefter fastna med masten i ett träd är orsakat just av stridsbåtens höga hastighet.

– Den här färden var både oansvarig och dumdristig. Säkerheten är oerhört viktig och här fanns risk för människor, personal och anläggningen, säger Kanalbolagets vd Roger Altsäter.

Carolina Lorentzon Nilsson, informationschef på marinbasen i Karlskrona dit besättningen hör, håller med om bedömningen.

– Vi ser väldigt allvarigt på det här. Det är inte så här man kör båt i Försvarsmakten, säger hon.

Vid en handmanövrerad sluss riskerar man att förstöra slussen då farten åter orsakar svallvågor som får slussen att öppnas och därefter slå igen med stor kraft. Kanalbolaget reagerar senare på detta och menar att det funnits fara för slussvakten om denne varit intill slussen och att om slussen gått sönder skulle det kunna ha orsakat en stängning av hela kanalen och mycket kostsamma reparationer. Deras slussvakter försöker också påtala för båtchefen om den farliga körningen, men diskussionen blir hetsig. Vid ett tillfälle överväger slussvakterna att förbjuda vidare färd men låter till slut båten köra.

– Så här i efterhand kan man säga att vi skulle ha stoppat färden, säger Roger Altsäter.

Men fortkörning, farliga omkörningar och risker med förstörda slussportar räcker inte. Vid Forsvik på västgötasidan sker, enligt utredningen, en olycka med båtens egen personal där en person ramlar överbord och ned på en brygga. Han får kraftiga blåmärken, men man gör ingen anmälan kring saken, utan båten fortsätter vidare.

Under slutet av färden går det lugnare, men vissa partier går båten ändå alldeles för fort.

Utredningens slutsats är att färden stridit mot såväl lagar och förordningar som Försvarsmaktens eget regelverk. Båtchefen är för tillfället förbjuden att köra båtar eller ingå i besättning och händelsen utreds nu också av militärpolis och civil åklagare. Om det blir några disciplinära åtgärder för honom återstår att se utifrån vad polisutredningen ger.

– Vi tog beslut om en avstängning som en omedelbar åtgärd och det beslutet gäller till dess att ett nytt beslut tas, säger Carolina Lorentzon Nilsson.

Från Kanalbolagets sida ser man över sina rutiner efter händelsen.

– Vi ser över hur vi ska få information tidigare till huvudkontoret och hur vi ska kunna agera snabbare i sådana här lägen, säger Roger Altsäter.

LÄS OCKSÅ: Stridsbåt kunde ha förstört kanalslussar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!