I de fall där huvudmannen har en årsinkomst under cirka 119 000 kronor före skatt och har en förmögenhet under cirka 89 000 kronor så står kommunen för god mans arvode. Kommunen kan även stå för arvodet om huvudmannen har särskilt dyra kostnader för boende, medicin och omvårdnad.
– Men att en person har en ansträngd ekonomi på grund av exempelvis egen konsumtion eller skulder är inte skäl för att kommunen ska betala god mans arvode, menar Monica Carlström, chef för överförmyndarkansliet.
Att gå utanför reglerna kan innebära orättvisa, fortsätter Carlström. Risken finns då att kommunen betalar arvode för de huvudmän som har en större förmåga att göra av med sina pengar, medan personer som tar bättre hand om sin ekonomi får betala arvodet själva.
– God man har också ett ansvar att ha reglerna i åtanke när denne hjälper huvudmannen upprätta en budget så att det finns betalningsutrymme arvodet.
Då det handlar om ett förtroendeuppdrag så går det dock inte att förvänta sig ett arvode jämförbart med lön eller allt som utförs för huvudmannen, menar Carlström.
– Det är ett uppdrag där man hjälper en enskild medmänniska. Överförmyndarnämnden är ingen chef eller arbetsgivare som kan säga åt en god man att förhålla sig på ett visst sätt eller vidta en viss åtgärd, säger hon.
God man Rut Edman riktar också kritik mot hur hon blivit bemött av överförmyndaren.
– Naturligtvis så är det jättetråkigt och jag beklagar absolut om någon känner sig illa bemött. Våra gode män är jätteviktiga och vi är mycket angelägna att ha ett gott samarbete med både dem och godmansföreningen, säger Carlström.
Enligt Carlström så är målet att vara så tillmötesgående samt hålla så hög servicegrad som möjligt.
– Men vi har också mycket lagstiftning som måste följas och länsstyrelsen som utövar tillsyn över oss och att våra beslut följer lagstiftning och praxis.
Vad gäller arvodets storlek så varierar det mycket och beror på både omfattning och svårighetsgrad. Det är inte heller fixerat från år till år, då arvodet i grunden utgår från gällande prisbasbelopp. Det är dock upp till överförmyndarnämnden att besluta om hur arvodet ska beräknas.
– Vi har beslutat att storleken på god mans ersättning ska bestämmas utifrån Sveriges kommuner och landstings riktlinjer, berättar Ingeman Svensson (S), ordförande för överförmyndarnämnden.
Men ni kan fatta beslut utanför riktlinjerna?
– Ja, kommuner får bestämma själva. Vi har ändå valt att följa lagstiftningen och de rekommendationer som finns.
Vidare så menar Svensson att problem värda att diskutera inte är något nytt, Han poängterar dock att samarbetet mellan överförmyndare och gode män är gott, med både möten och kontinuerlig dialog.
– Jag tycker det, i stort sett så pratar vi samma språk. Samtidigt så är det fantastiskt att gode männen är så engagerade i sina huvudmän, det uppskattar jag väldigt, säger Svensson.
Bevisligen så finns det ändå missnöje. Vad beror det på?
– Vi har haft problem, men jag trodde att vi hade rätat ut det. Vi gick gode männen till mötes och försökte anpassa oss efter deras synpunkter. Finns det missnöje så handlar det i sådana fall om bara några stycken. Det är såklart okej att komma med klagomål, men jag tycker att vi har diskuterat arvodesfrågan tillräckligt.