Chefen om särskoleskandalen: "Inte kritik mot kommunen"

Mjölby kommun gav inte rätt förutsättningar för psykologen som får kritik efter att elever felaktigt placerades i dåvarande grundsärskolan. Men det är ingen formell kritik mot kommunen, enligt Christer Lordh.

Christer Lordh, utbildningschef i Mjölby kommun, kommenterar Ivo:s beslut där kommunen får kritiska synpunkter på att den kritiserade psykologen inte hade fått rätt förutsättningar för att göra utredningarna om elever som sedan placerades i dåvarande grundsärskolan.

Christer Lordh, utbildningschef i Mjölby kommun, kommenterar Ivo:s beslut där kommunen får kritiska synpunkter på att den kritiserade psykologen inte hade fått rätt förutsättningar för att göra utredningarna om elever som sedan placerades i dåvarande grundsärskolan.

Foto: Fredrik Sandberg

Mjölby2023-10-26 12:00

Vi har tidigare berättat om att Inspektionen för vård och omsorg ger den berörda psykologen omfattande kritik efter upptäckten att sex elever i Mjölby kommun fick fel diagnos och därför felaktigt placerades i det som då hette grundsärskolan, numera anpassad grundskola. 

Men även Mjölby kommun får en släng av det som framförs då Ivo anser att kommunen inte gett psykologen rätt förutsättningar för uppdraget. Psykologen hade inte fått sin legitimation än då hon gjorde sin PTP-tjänstgöring (praktiskt tjänstgöring för psykologer) och hade en stor arbetsbörda.

I Ivo:s utredning uppger psykologen att hon gjorde mellan 20 till 25 utredningar mot det normala 5 till 10.

Christer Lordh, utbildningschef på Mjölby kommun, kommenterar beslutet:

– Vi har tagit del av kritiken från Ivo tidigare också och de delarna har vi tagit till oss och har förändrat hela vår struktur vad gäller hanteringen av PTP-studerande, men också för psykologerna i helhet. Man arbetar på ett annat sätt i dag än man gjorde innan det här inträffade.

Tycker du att ni hade gett dåliga förutsättningar? 

– Jag kan konstatera att det finns synpunkter från Ivo vilket vi inte behöver överpröva. Ivo konstaterar att de här förutsättningarna brast och då har vi tagit till oss de delarna. 

Vid tiden för händelserna hade kommunen två till tre psykologer inom kommunen. Det varierade under året då det var svårt att rekrytera psykologer, enligt Christer Lordh. Därför anlitades en extern psykolog som handledare i det aktuella fallet vilket påverkade det kollegiala samarbetet. Det nya arbetssättet och utökningen av psykologer har stärkt samarbetet i psykologgruppen tillsammans med övriga i barn- och elevstödet, enligt Christer Lordh.

I dagsläget har Mjölby kommun cirka 15 utredningar per läsår för hela teamet som består av sju psykologer, varav fem är inriktade mot grund- och gymnasieskolan, det vill säga de som utreder om barn ska tas emot på anpassad skola. 

undefined
Christer Lordh poängterar att det aktuella ärendet handlar om den enskilda psykologen och att Mjölby kommun inte får någon formell kritik.

Skälet till att den aktuella psykologen utretts av Ivo var den anmälan som Christer Lordh berättat om i en tidigare intervju i Corren. Syftet var att Ivo skulle utreda om psykologen borde ha legitimation. 

Efter Ivo:s beslut kan man tycka att ni varit hårda mot den enskilda psykologen och lagt mycket ansvar på henne, vad tänker du kring det?

– Vi har tagit del av Ivo:s beslut och där framgår det ju att som enskild psykolog och legitimerad personal har man ju ansvar själv och ska agera på olika delar.

Men Ivo anser att det är orimligt att en PTP-psykolog ska kunna avgöra vad som är en rimlig arbetsbelastning. Håller du med om det?

– Den delen har vi ju förändrat genom att skapa en helt annan struktur runt det för det ska inte kunna inträffa igen.

Christer Lordh poängterar att Ivo i det aktuella beslutet inte riktar någon kritik mot Mjölby kommun utan att man granskar den enskilde legitimerade personen.

Formell kritik ger de ju inte men de ger ju ändå en kritik eftersom Ivo menar att kommunen inte gav rätt förutsättningar, det är väl ändå en form av kritik?

– De framför synpunkter som är riktade mot huvudmannen, eller mot vårdgivaren, och den har vi tagit till oss redan innan den kom i den här skriften, att vi har minskat arbetsbördan både för PTP och för psykologer.

Vad handlar det om?

I augusti 2022 avslöjade vi att sex elever varit inskrivna i dåvarande grundsärskolan efter att de felaktigt fått diagnosen intellektuell funktionsnedsättning. Efter händelsen anmälde Mjölby kommun psykologen till Inspektionen för vård och omsorg. Nio månader senare anmälde Mjölby kommun sin egen elevhälsa  (vårdgivaren) enligt lex Maria till Ivo. 

Efter vårt avslöjande inledde Skolinspektionen en granskning av kommunen.

I oktober 2023 kom Ivo:s beslut där psykologen får omfattande kritik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!