Det är en dom från 2019 i Mark- och miljööverdomstolen som tvingar Svenska kraftnät att gräva upp allt kreosotimpregnerat trä från fundament som lades ner i jorden för över 80 år sedan. Det statliga företaget fick fyra år på sig enligt domen. Tiden går ut i maj.
Men inte förrän nu i februari i år har Svenska kraftnät skickat ut brev till 400 markägare på sträckan Hallsberg–Nässjö om att man snart kommer att inleda provtagning av marken vid några av fundamenten. Vid de cirka 500 gamla stolpplatserna har själva stolparna för länge sedan tagits bort, men fundamenten ligger fortfarande kvar under marken.
Enligt Svenska kraftnäts egna uppgifter har cirka 420 av dem träsyllar impregnerade med kreosot, en produkt av stenkolstjära som förr användes för att behandla trä, särskilt järnvägssyll och stolpar. Kreosot anses vara cancerframkallande, och miljöfarligt.
Niclas Vallin är projektledare på Svenska kraftnät och svarar på frågor via mejl. Han menar att företaget prioriterat den sydliga delen av sträckan, söder om Nässjö som man slutfört inom den krävda tiden.
"Vi har haft svårigheter att vid upphandling få in anbud från tekniska konsulter.../... då leverantörsmarknaden är ansträngd", skriver han som förklaring till förseningen.
Han skriver också att arbetet påbörjats och kommer att bli färdigt enligt en ny tidsplan. Man har ansökt hos Energimarknadsinspektionen (Ei) om förlängd tidsfrist.
"Målet är att entreprenaden avslutas i oktober 2025", skriver han och tillägger att Svenska kraftnät är medvetet om risken att den nya tidplanen kan resultera i ett föreläggande från Ei.
Provtagningen i vår väntas visa om spridning skett av föroreningar i marken intill träsyllarna.
"Resultaten kommer även att ligga till grund för masshanterings- och schaktplaner", skriver Niclas Vallin.
Den gamla kraftledningen som det handlar om här ersattes med en ny 400 kilovoltsledning som byggdes 2012–2015. Även då användes kreosotimpregnerat trä vid visa av de nya stolpfundamenten. Flera kommuner längs sträckan försökte stoppa användningen av kreosot, men fick bakslag i domstol. Sedan några år tillbaka används betong i stället för trä i stolpfundament.
Den nya sträckningen följer i stort sett en gamla som går igenom bland annat Mjölby och Boxholms kommuner.