Han fick rätt mot Svenska kraftnät

Svenska kraftnät måste rätta sig efter miljönämndens beslut att under fyra år kontrollera yt- och grundvatten vid två stolpar med kreosotfundament.

Svenska kraftnät grävde ner kreosotinpregnerat trä under stolparna på den nya kraftledningen.

Svenska kraftnät grävde ner kreosotinpregnerat trä under stolparna på den nya kraftledningen.

Foto: Sune Johansson

Mossebo2019-04-05 22:30

Svenska kraftnät har överklagat beslutet i Boxholm/Mjölbys miljönämnd. Nu har länsstyrelsen avgjort tvisten till fördel för miljönämnden – och för fastighetsägaren Boine Irebo i Skvalbäcken.

För några år sedan drog Svenska kraftnät luftledningen "Sydvästlänken" över Irebos mark intill Mossebosjön. Två av stolparna fick fundament av kreosotimpregnerat trä. Irebo anmälde detta som en miljöskada eftersom han menar att stolparna står i vattensjuk mark och fundamenten befinner sig under grundvattennivå.

En miljökonsult har på Svenska kraftnäts begäran utfört en utredning och föreslagit ett åtgärdsprogram för kontrolltagning av grund- och ytvatten på åtta ställen – och under fyra år till en början. Kommunens miljönämnd har förelagt Svenska kraftnät att följa kontrollprogrammet, ett beslut som man överklagade till länsstyrelsen.

Svenska kraftnät menar att programmet är onödigt omfattande och vill göra en mindre provtagning, som kan utökas om resultaten där skulle indikera ökad spridning av kreosot.

Länsstyrelsen konstaterar att tidigare utredningar visat liten spridning från kreosotfundament. Men eftersom ett av de aktuella fundamenten bedöms vara placerat under grundvattennivå och de båda stolparna står nära vattendrag och tidvis vattenfyllda diken så avslås överklagandet.

Provtagningarna ska inledas inom fyra månader. Beslutet kan överklagas till mark- och miljödomstolen.

– Det känns väldigt bra faktiskt, att det gick min väg, det måste jag säga. På ett sätt är jag lite överraskad, men jag tar det som en seger, säger Boine Irebo.

Han menar att miljökonsultens rapport och förslag till kontrollprogram helt stödjer hans önskemål. Men han är medveten om att det fortfarande är möjligt att Svenska kraftnät överklagar.

Svenska kraftnät kommenterar beslutet via sin pressansvarige Carina Netterlind:

”Med hänsyn till att risken för spridning av kreosot från fundamenten är låg anser Svenska kraftnät att det beslutade kontrollprogrammet vida överstiger vad som skäligen kan krävas med stöd av miljöbalken, både vad gäller dess omfattning och kostnad. Svenska kraftnät anser därför att länsstyrelsen borde ha upphävt kommunens beslut.”

”Svenska kraftnät har sedan tidigare, med hänsyn till fastighetsägarens oro, frivilligt åtagit sig att utföra provtagning på fastigheten med avseende på kreosotämnen. För det fall detta undersökningsresultat skulle indikera en ökad spridning av kreosot har Svenska kraftnät inte motsatt sig att ta fram ett mer omfattande och kostsamt kontrollprogram.”

På sin hemsida skriver Svenska kraftnät att det statsägda affärsverket har som mål att helt fasa ut användningen av kreosot, trots att det är tillåtet och trots att undersökningar, som de hänvisar till, visar att giftet inte sprider sig i marken.

Svenska kraftnät

... är en statlig myndighet som ansvarar för att elöverföringssystemet är säkert, miljöanpassat och kostnadseffektivt.

... drivs som ett statligt affärsverk.

... ska säkerställa att Sverige har en god effekttillgång, underhålla och utveckla stamnätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!