Överklagandet om padelbanornas framtid avslogs

Svartå Padels utomhusbanor går en oviss framtid till mötes efter att bygglovet blivit en tvist. Nu får Mjölby kommun kritik av mark- och miljödomstolen för bristande handläggning.

Än så länge finns få rättsvall som kan ge vägledning vid bygglovsbeslut för padelbanor. I det aktuella fallet har bygglov getts för Svartå padels hela anläggning, men det är bara utomhusbanornas framtid som hänger lös.

Än så länge finns få rättsvall som kan ge vägledning vid bygglovsbeslut för padelbanor. I det aktuella fallet har bygglov getts för Svartå padels hela anläggning, men det är bara utomhusbanornas framtid som hänger lös.

Foto: Annica Hesser

Mjölby2023-07-04 12:00

Länsstyrelsen Östergötland har beslutat att riva upp bygglovet för Svartå Padels utomhusbanor i Mjölby, vilket vi tidigare har berättat om. Fastighetsägaren Ennco Fastigheter AB har överklagat beslutet, men nyligen meddelade mark- och miljödomstolen att överklagandet avslås.

– Vi har varit i kontakt med kommunen och ska ha ett möte framöver för att diskutera hur vi ska gå vidare, säger Eric Nordquist, delägare i Ennco Fastigheter. Vi äger fastigheten men det som berörs mest är Svartå Padel som har bekostat utomhusbanorna. 

Bakgrunden till att bygglovet ifrågasatts är att grannar överklagade för att man var rädd för en hög ljudnivå. När ärendet hamnade hos länsstyrelsen blev bullerkritiken en liten del i utredningen. Desto mer fokus blev det på att myndigheten ansåg att bygglovet stred mot detaljplanen. 

Mark- och miljödomstolen som nu instämmer med länsstyrelsens bedömning riktar nu kritik mot Mjölby kommuns handläggning. Bland annat saknar beslutet motivering som krävs enligt förvaltningslagen. Bara det i sig gör att nämndens beslut inte kan fastställas, enligt domstolen.

undefined
Mjölby kommun får kritik av mark- och miljödomstolen för sin handläggning av bygglovet för padelbanan vid Kungsvägen i Mjölby.

Stadsbyggnadschef på Mjölby kommun, Jimmy Johansson, berättar att de ska se över hur de kan agera. 

– Domen var inte helt enkel att läsa. Det som överprövades var utomhusbanorna, de separerades snabbt och då fanns kritik mot att kommunen saknade motivering i vissa delar. Fastighetsägaren har fortfarande möjlighet att överklaga igen till mark- och miljööverdomstolen, men det brukar vara svårt att få prövningstillstånd. 

I vissa fall kan man göra undantag från detaljplanen, men i det aktuella fallet blir avvikelsen för stor, enligt domstolen. Innan domen vinner laga kraft gäller bygglovet, men om överdomstolen inte beviljar prövningstillstånd så saknar utomhusbanorna giltigt bygglov.

En utväg skulle kunna vara att kommunen gör om detaljplanen, men det tar tid och är en resursfråga, enligt Jimmy Johansson.

– Nu får vi se hur sökanden tänker, om platsen möjliggör att man skulle kunna bygga in utomhusbanorna. Då skulle det kunna ses som en annan typ av ändamål och stämma med det som står i detaljplanen. 

Adam Andersson, en av delägarna till Svartå Padel har tidigare berättat att utomhusbanorna är viktiga för verksamheten och att man gjort om ritningarna under processen för att bland annat förebygga eventuellt störande ljud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!