Läraren Katarina tog emot fint pris av Carl XVI Gustaf

När Katarina Westlund fick inbjudan till Gastronomiska Akademiens prisutdelning trodde hon att det var ett julkort.

Katarina Westlund, lärare på Dackeskolan, tilldelas Gastronomiska Akademiens silvermedalj i Stockholms stadshus.

Katarina Westlund, lärare på Dackeskolan, tilldelas Gastronomiska Akademiens silvermedalj i Stockholms stadshus.

Foto: Lena Granefelt

Mjölby2023-02-17 17:00

Med motiveringen "För utomordentliga insatser för Svensk Måltidskultur – Passionerad förstelärare på Dackeskolans restaurangutbildning i Mjölby som framgångsrikt utbildat många årsklasser och inte minst stöttat tävlande kockelever" fick Katarina Westlund ta emot Gastronomiska Akademiens silvermedalj av självaste Hans Majestät Konungen.

Vid en högtidlig utdelning i Stockholms stadshus den 13 februari delades priser ut till ett antal personer som gjort insatser för svensk matkultur. En av dessa var alltså Katarina.

undefined
Katarina Westlund, lärare på Dackeskolan, tilldelas Gastronomiska Akademiens silvermedalj i Stockholms stadshus.

Hur kändes det att ta emot priset av Carl XVI Gustaf?

– Jag fick en medalj och ett diplom och sedan sa han att jag hade gjort ett bra jobb. Det är något man bara upplever en gång i livet. Min enda uppgift var att ta emot priset, men det blev ändå stundens allvar när jag stod där. Kungen var där, men även prins Carl-Philip och prinsessan Christina. Stockholm har blivit utsedd till Europas gastronomiska huvudstad 2023 och det var en stor invigning av den, med politiker och landshövdingar på plats.

Vad betyder det här priset för dig?

– Det är min bransch som nominerat mig och jag känner mig uppskattad av branschen. Jag har följt priset under många år och det är stora personer som gjort jättemycket för branschen som fått det. Jag hade inte någon tanke att en lärare i Mjölby skulle kunna få det. När jag fick det fina vadderade kuvertet i brevlådan trodde jag att det var någon av mina vänner som kostat på sig ett fint julkort.

På Dackeskolan driver Katarina restaurang Nils Dacke tillsammans med elever och kollegor.

undefined
Katarina Westlund driver restaurang Nils Dacke tillsammans med elever och kollegor.

Dackeskolan tar många priser i olika tävlingar. Varför tror du att det är så?

– Jag tror att vi är en liten skola där alla har höga mål och vill hålla hög kvalitet. Vi är ett tajt arbeteslag som stöttar varandra. Eftersom vi är en liten skola så känner vi alla elever vid namn. Det kanske blir lite klyschigt, men vi känns som en stor familj. Inför en tävling förbereder vi eleverna på ett bra sätt så att de tror på sig själva. Vi pratar aldrig om att vinna. Vi åker till en tävling och gör vår grej, sedan får vi se hur långt det räcker.

undefined
Högtidlig utdelning av Gastronomiska Akademiens belöningar hölls i Stockholms Stadshus 13 februari 2023.

Var ska du förvara diplomet och medaljen?

– De ska jag ha hemma, på en vägg där jag passerar ibland, så jag kan kika på dem.

Det är inte första gången Katarina Westlund tar emot ett fint pris för sitt arbete med kockeleverna på Dackeskolan. 2019 tilldelades hon Stora Hagdahlspriset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!