– Är jag sträng? ropar Katarina Westman ut i restaurangköket.
– Ja! svarar de flesta kockeleverna i kör och skrattar.
– Sträng, men rättvis, flikar någon in snabbt.Stämningen i restaurangköket på Dackeskolan i Mjölby är lättsam och hjärtlig. Det märks att Katarina Westman är omtyckt och respekterad som lärare. Här har hon undervisat sen 1999, med undantag för några år då hon drev restaurangen Gastro 19 i Vadstena. Nu får hon ta emot Stora Hagdahlspriset 2019 med motiveringen "För inspirerande kunskapsförmedling samt framgångsrikt stöd till tävlande kockelever".– Det känns fantastiskt och det värmer extra i hjärtat att jag är utvald i en sån bred grupp med tänkbara stipendiater. Jag känner mig väldigt, väldigt stolt. Inte bara för egen del utan också för det jobb vi gör som arbetslag här på skolan.
Katarina Westlund har tidigare också prisats för sitt engagemang att lyfta fram kvinnor inom restaurangbranschen och engagemanget för att skapa god mat för sina elever går inte att ta miste på.
– Jag är en matnörd. Sen har jag kommit underfund med att det är den kreativa delen som triggar mig – att få komma på roliga rätter, fånga teman och framförallt att få eleverna att bli intresserade av matlagning. Den där intresseglöden som glimmar till ibland...den älskar jag.
Vad ser du fram emot nu framöver?– Att de här eleverna ska få en bra vår med balans i studierna, att deras slutarbeten ska gå bra och att de ska känna att de är förberedda för arbetslivet.Priset på 10 000 kronor delas ut av Hagdahlsakademien på Östergötlands museum den 6 februari.