I Skolinspektionens utredning framgår att huvudmannen, Mjölby kommun, uppgett att läraren vid flera tillfällen uppträtt hotfullt och kränkande mot elever på skolan under de åren han jobbade i kommunen, vilket vi tidigare berättat om.
I utredningen nämns flera exempel när läraren ska ha kallat elever för olika saker. I ett fall hade en elev liknats med en ”apa” och i ett annat fall hade läraren sagt till en elev att sluta sitta på sin plats som en ”pingvin”.
Läraren har också pekat ut och uttryckt sig hotfullt mot en enskild elev på sociala medier. Efter händelsen fick läraren en arbetsrättslig varning.
Flera personer i skolledande position har vittnat om händelser som gjort att läraren anses vara "särskilt olämplig och grovt oskicklig" i sin yrkesutövning. Enligt vittnesmålen skapade läraren ett klimat där både elever och kollegor kände sig hotade.
Skolans rektorer uppger att man vidtagit ett flertal åtgärder under åren men trots detta har bristerna fortsatt. Till slut gjorde Mjölby kommun en anmälan till Skolinspektionen som i sin tur vände sig till Lärarnas ansvarsnämnd.
Skolinspektionen yrkade i första hand på att legitimationen skulle återkallas, i andra hand att läraren skulle få en varning. Nyligen kom beslutet om att återkalla lärarens legitimation.
Läraren uppger i utredningen att det inte finns något som gör honom olämplig som lärare.
Han uppger dock att han förstår att det var olämpligt att skriva "så frispråkigt" på sociala medier, men anser att han inte pekat ut eleven då denne anonymiserades och att inlägget skrevs i en sluten grupp på ett privat konto.
När Corren tar kontakt med läraren berättar han att han inte känner igen ett flertal av de händelser som tas upp i utredningen. Han beskriver sig som en person som skämtat mycket på lektionerna.
– Det kan bli fel ibland när man jobbar med människor och alla kanske inte förstår när man skämtar och känner sig lite lättkränkta. Många tyckte det var roligt på mina lektioner för att det kanske var lite lättsamt. Jag har haft det som renommé att jag är rolig och duktig på att förklara i mina ämnen.
Däremot är han självkritisk mot att han skrev inlägget om eleven. Han berättar att det grundade sig i att han mådde dåligt över en sak som eleven hade sagt som rörde hans privatliv.
– Jag hade hoppats att vi skulle haft ett möte med eleven, rektorn och vårdnadshavare och reda ut allt, men allt rullade bara på som vanligt.
– Men jag har aldrig kallat en elev för apa. Det vet jag inte var det kommer ifrån.
Han anser även att utredningen innehåller direkta felaktigheter, bland annat att han skulle ha blivit avskedad.
– Jag blev inte avskedad. Jag blev felaktigt uppsagd, det är stor skillnad. Jag valde att stämma kommunen och det var en process som drog ut på tiden, nästan ett år. Jag bekostade en jurist privat och vi kom fram till en förlikning där jag fick 1,2 miljoner kronor av kommunen.
I utredningen hänvisar Skolinspektionen till uppgifter från Mjölby kommun om att läraren systematiskt har kränkt elever inför andra.
Flera elever har vittnat om repressalier efter att ha vänt sig till rektor eller lärare efter att ha känt sig utsatta av läraren. Flera elever ska också ha berättat att de inte berättat om sitt mående hemma och förbjudit sina vårdnadshavare att kontakta rektorn i rädsla för hur läraren skulle reagera.
I ett fall ska läraren ha häcklat en elev för dennes handstil inför hela klassen. Vårdnadshavaren hade då mejlat skolan och efter samtal med rektorn hade läraren sökt upp eleven i klassrummet och kallat ut honom i korridoren där han ska ha skällt ut eleven.
Till Corren bekräftar läraren händelsen delvis som ska inträffat efter ett möte med rektorn där han fått ett korrigerande samtal.
– Jag kollade upp på schemat vilken lektion han hade, knackade på, tog ut honom ur klassrummet och frågade vad det handlade om, säger läraren.
Tycker du inte att du går på en elev ganska hårt när du tar ut en elev från en lektion?
– Nej, man har väl alltid pratat och sökt upp elever om det är något. Jag gick inte på hårt. Men det är klart att det är lätt för eleven, när jag står enskilt med eleven, att hitta på vad som helst om vad som är sagt och gjort.
Menar du att det är påhitt?
– Nej, men oavsett hur man än gör så kan det bli fel. Säger man till en elev i klassrummet, ja då hör ju alla andra. Och tar man ut en elev ur klassrummet och pratar till rätta då kan man få något emot sig för då finns det inga vittnen. Men rektorn har inte tagit upp några av de här grejerna med mig under tiden. Men vill man hitta fel på en lärare så gör man det i dag.
Det framgår i utredningen att du har varit på möten med rektorn, vad har ni pratat om då?
– Då har vi pratat om någon av de här enstaka händelserna. De har märkt att jag har mått dåligt.
Varför tror du att så många säger så många grejer om dig?
– Det är ingen som har sagt något till mig så det kom som en chock för mig. Jag känner mig missförstådd och kastad framför bussen. Det känns som man har samlat på sig massa saker som är svepande. Det skulle vara kul att, efter ha jobbat 23 år, få veta någonting olämpligt som har sagts.
I ett fall ska du ha sagt att en elev satt på en stol som en pingvin, har du gjort det?
– Ja, det kommer jag ihåg. Det var vid något tillfälle då jag var själv med en elev. Det stämmer att jag har sagt det. Han hade slutat att räcka upp handen helt och be om hjälp. Men det var opassande att jag sa det så klart.
Hur kommer beslutet om återkallelse att påverka dig?
– Det är klart att det kom som en chock. Jag hade inte räknat med att få min legitimation återkallad. Det har påverkat mig mycket. Det är väldigt konstigt att man kommer fram till att man ska plocka bort min lärarlegitimation 25 år efter jag tog lärarexamen. Om jag vore så fruktansvärd olämplig som lärare, varför fick jag inte gå tidigare.
Att du fick ett avgångsvederlag, vad tror du att det handlade om?
– Jag tror att de har gjort fel. Förmodligen handlar det om att jag skulle ha fått chansen till att bli omplacerad eftersom jag inte har begått något allvarligt brott.
Kommer du att överklaga beslutet ?
– Ja, jag kommer kämpa för att få den tillbaka så klart.
Läraren har i dag en annan tjänst i en annan kommun. Han berättar för Corren att hans nya arbetsgivare känner till beslutet om återkallelse.