I Skolinspektionens anmälan framgår att läraren under flera år kränkte och särbehandlade eleverna på en skola i Mjölby kommun. Läraren skapade även ett klimat där både elever och kollegor kände sig hotade. Redan två år efter att läraren började hölls ett möte mellan ledningen och läraren då han hade bemött elever på ett nedlåtande sätt. Bland annat hade han skällt ut en elev inför alla i gruppen och liknat en elev vid en apa.
Trots flera tillsägelser och tillrättavisande samtal med arbetsgivaren har läraren inte förändrat sitt förhållningssätt gentemot eleverna. I stället har ytterligare händelser och klagomål rapporterats löpande. Elever har känt rädsla och obehag på lärarens lektioner och ibland känt ångest inför dessa.
Flera personer i skolledande position har vittnat om händelser som gjort att läraren anses vara "särskilt olämplig och grovt oskicklig" i sin yrkesutövning. Läraren har också pekat ut och uttryckt sig hotfullt mot en enskild elev på sociala medier och uttryckt att denna elev aldrig mer kommer att få någon hjälp samt kallat eleven för "vidrig skapelse".
Även kollegor har vittnat om flera incidenter som drabbat elever, bland annat att läraren hade hotat eleverna om de berättade för personal om det som sägs i klassrummet. Enligt personalen har läraren kunnat ge ett aggressivt intryck även mot kollegor som vissa upplevde som hotfullt.
Förra året anmälde Mjölby kommun läraren till Skolinspektionen. Den 14 juni i år anmälde Skolinspektionen fallet vidare till Lärarnas ansvarsnämnd med uppmaning att i första hand återkalla lärarens legitimation, i andra hand utdela en varning.
Det dröjde alltså över 20 år innan kommunen anmälde läraren till Skolinspektionen.
– Jag kan inte svara på vad man inte har gjort under de tidigare åren, säger Christer Lordh, utbildningschef i Mjölby kommun.
Han berättar att en rad insatser har gjorts för att stötta läraren som till slut fick en varning och blev avstängd under 2021. Tre månader senare blev läraren avskedad.
– Det satte igång ett intensivt arbete med den enskilda läraren och i dialog hittade man ett avslut och en anmälan till Skolinspektionen, säger Christer Lordh.
Är det svårt arbetsrättsligt att avskeda en person i ett sådant här läge?
– Det är en balans mot grunduppdraget i skolan att sörja och säkerställa att barn och elever har den utbildning man har rätt till. Och att utbildningen följer den värdegrund som står angiven i läroplan. Samtidigt finns det givetvis en anställningstrygghet för den enskilde anställde där man inte kan avslutas, sägas upp och liknande för att komma åt de här sakerna, säger Christer Lordh.
Är det ovanligt att en lärare anmäls på det här viset?
– Ja, jag har inte varit med om det och jag har jobbat som utbildningschef i över 20 år.
Läraren bekräftar i utredningen att han haft flera samtal med rektorn men uppger att han inte kan se att han skulle vara oskicklig i sin yrkesutövning. Angående sociala medieinlägg förklarar läraren att det var i en privat grupp där han kände att han behövde uttrycka sin frustration över sin arbetsdag.