IVO avslutar ärende efter kommunens misstag i särskolan

Sex elever var inskrivna i särskolan i Mjölby på fel grunder efter en bristande psykologutredning. Nu avslutar IVO ärendet.

Vi har tidigare berättat om de sex elever som fick fel diagnos och därmed var felaktigt inskrivna i särskolan under flera år.

Vi har tidigare berättat om de sex elever som fick fel diagnos och därmed var felaktigt inskrivna i särskolan under flera år.

Foto: Axel Hilleskog

Mjölby2022-12-19 13:24

Sex elever var inskrivna i särskola i Mjölby under sex års tid på fel grunder, vilket vi tidigare har berättat om. Eleverna hade diagnosticerats med intellektuell funktionsnedsättning trots att de inte uppfyllde kriterierna för detta. Enligt kommunen var elevernas situation en konsekvens av en bristande testning hos en då anställd skolpsykolog. 

Efter upptäckten gjorde kommunen en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om allvarlig vårdskada vid Elevhälsan. 

Nyligen fattade IVO beslutet att lägga ned ärendet utan några ytterligare åtgärder.

Enligt IVO framstår vårdgivarens slutsatser som rimliga och adekvata. Vårdgivaren har vidtagit och planerar att vidta åtgärder för att hindra att något liknande inträffar igen, enligt IVO som även anser att Mjölby kommun har uppfyllt kraven i patientsäkerhetslagen. Kommunen ska även ha uppfyllt de föreskrifter som beskriver vårdgivares ansvar för det systematiska patientsäkerhetsarbetet.

undefined
Christer Lordh har tidigare uppgett för Corren att han hoppas att det går att hitta lösningar för eleverna.

Christer Lord är skolchef i Mjölby kommun har i en tidigare intervju med Corren berättat om varför de gjort anmälan. När vi når honom på måndagen berättar han att han i stora delar tagit del av IVO:s beslut.

– Vi tolkar beslutet som att den inskrivning som gjordes på felaktiga grunder är allvarlig i sig. Det man svarar på nu är att de åtgärder vi har vidtagit efteråt för att det inte ska inträffa igen, och att det hanteras på så bra sätt som möjligt för den enskilde eleven och vårdnadshavaren, är bra hanterat.

Hur har det gått för eleverna?

– Det måste jag kolla upp i så fall. Generellt sätt arbetar man med eleverna utifrån den nya placering i grundskolan eller gymnasieskolan de har. Det sker en successiv övergång så till vida att flera av eleverna finns i särskolans kontext, men arbetar separat under ledning av lärare för att de smidigare ska komma in i grundskolans respektive gymnasieskolans läroplaner.

Vad har ni fått för reaktioner från eleverna själva?

– På detaljnivå kan jag inte svara på det, vi för samtal med elever och vårdnadshavare. Men den återkoppling jag får är att vårdnadshavarna ser positivt på det arbete vi gör.

Samtliga misstag ska ha begåtts under ett år 2016–17 då psykologen var anställd under den praktiktjänstgöring kallad PTP som krävs för att få legitimation. Kommunen gjorde även en anmälan mot psykologen för att IVO skulle ta ställning till om yrkeslegitimationen skulle dras in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!