Det är dock inte exakt klarlagt hur den nya bebyggelsen hamnar i förhållande till var Gustav Vasas soldater och Dackes upproriska bönder drabbade samman. Historikerna är inte överens.
Det är inte ens säkert vem som vann. Per Brahe var den förste som skrev om det – han deltog själv 22 år gammal – och han överdrev antagligen oerhört. Han säger sig ha besegrat en bondehär på 20 000–30 000 man och att ledaren Nils Dacke var så rädd att han blåste i lurar och slog på trummor för att dölja stridslarmet. Kungen vann.
Andra källor säger att Dacke vann.
– Det var i alla fall ungefär så här långt han kom, säger historikern Kalle Bäck. Det stod ett slag vid Kisa, ett vid Skeda och det här i Mjölby, men sedan, när han nådde slätten, fungerade inte gerillakrigföringen längre.
Olika slagfält har pekats ut. Hembygdsforskaren Olle Magnusson efterlämnade kartor och beskrivningar av skyttegravar alldeles vid den gamla östra Hålvägen väster om Skogssjön.
– För många år sedan gjorde han utgrävningar där och hittade kolrester, berättar hans son, Christer Magnusson. Lantbrukare i trakten har berättat om gamla hästskor de funnit på åkrarna.
Göran Sparrlöf, lärare och historiker, är i stället ganska säker på att rätt ställe är vid rondellen där Kungsvägen möter Ryttarhagsleden.
– Det stämmer med Per Brahes beskrivning: en väg vid en ås, med öppna fält bakom och Svartån lite längre bort.
Bondehären ska ha slagit läger vid Skrukeby. Kungens trupper kom från Vadstena i skydd av mörkret och tänkte överrumpla bönderna. Men solen gick upp och åstadkom en avslöjande ljusglimt i en rustning, så bönderna hann ta sig upp i skogen och förde ställningskrig därifrån.
Det har skapats många myter kring slaget. Att gamla hålvägar är spår av skyttegravar är en sådan, menar Göran Sparrlöf, och han ifrågasätter att folk har hittat stigbyglar, kulor och sporrar i åkrarna.
– Ingen har kunnat visa upp sådana fynd.
Att slaget har ägt rum finns det papper på: åtta småländska bönder blev nämligen bötfällda för att de deltagit. Andra bevis är de brev som Gustav Vasa har skrivit där han nämner läget i Östergötland. Han tackar Per Brahe för de goda nyheterna om slaget.
Hur det än gick vid Mjölby så var det kungen som vann till sist. I augusti 1543 blev Nils Dacke skjuten och stupade vid gränsen till Blekinge. Och efter nästan 500 år blir det nu andra aktiviteter kring slagfältet vid Mjölby.