Lokal kulturperson har köpt Skånska Lasses hus

Skånska Arne har köpt Skånska Lasses museum i Mjölby. "Antingen var det genialiskt, eller det dummaste jag gjort", säger Per-Arne Olsson.

Lite galenskap och en stor mängd entusiasm hoppas Per-Arne Olsson ska hjälpa honom att ta väl hand om museet efter bondkomikern Theodor "Skånska Lasse" Larsson.

Lite galenskap och en stor mängd entusiasm hoppas Per-Arne Olsson ska hjälpa honom att ta väl hand om museet efter bondkomikern Theodor "Skånska Lasse" Larsson.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2024-04-09 17:00

Theodor "Skånska Lasse" Larsson föddes i Skåne men kom till Mjölby som 22-åring. Han blev känd för sina många komiska visor och kallades bondkomiker. Elektricitetsvisan är den mest kända efter att ha nytolkats av Tage Danielsson 

För ett år sedan sålde Mjölby hembygdsförening Skånska Lasses hus på Sandgatan 12 i Egeby till Vadstenabon Martin Hellström. Nu har huset sålts vidare till Per-Arne Olsson, eller Skånska Arne som han kallar sig när han uppträder med visan "Rocken, västen, byxorna och skorna". Originalet finns här.

undefined
Det lilla huset och dess 1 200 kvadratmeter tomt ligger naturskönt på en backe nära Svartån i Egeby.
undefined
Per-Arne Olsson hoppas kunna använda huset och trädgården till kulturarrangemang. Huset har i stort sett varit oanvänt sedan före pandemin.

– Det har gått snabbt. Vi började prata om det för tre veckor sedan och jag fick nycklarna i lördags, säger Per-Arne som till vardags jobbar på Zenit, Mjölby kommuns mötesplats för seniorer.

Vad har du för planer?

– Det är inte riktigt klart. Jag vet inte än hur man kan använda det. Men om det är öppet någon gång på sommaren är det ju hundra procent mer än det har varit, säger han.

Någon sorts kulturell verksamhet tycker han skulle passa. Målgruppen är så klart lite till åren, och den har han redan kontakt med genom jobbet på Zenit.

– Men jag måste tänka på att det är jäv. Jag kan ju inte sno kunder från kommunen.

undefined
Själv kallar han sig "Skånska Arne" då han liksom förlagan flyttat till Mjölby från Skåne. Per-Arne tar gärna upp en sång av Skånska Lasse.
undefined
Det är inte en sommarstuga som Per-Arne Olsson köpt, utan ett K-märkt museum. Här bodde Mjölbykändisen Skånska Lasse med fru och elva barn.

Theodor "Skånska Lasse" Larsson och hans stora familj bodde där från 1918. Lasse dog 1937. Längst har hans tre yngsta ogifta söner bott i huset, Lassepojkarna, som förgyllde Mjölbys stadsbild med gatumusik i många år. 

Huset är gammalt och Per-Arne är lite orolig för skötseln av fastigheten eftersom det är en ny erfarenhet av honom. Nu går det inte att bo i huset, eftersom det är registrerat som museibyggnad.

– Jag tänker om man kanske kan få familjer med barn att besöka trädgården. Så att småknattar och seniorer kan träffas. Och vi har pratat om vad roligt det vore om Zenit hade en kolonilott.

Han ser framför sig hur seniorer går och påtar i trädgården medan Mjölbybarn får se hur en familj med 11 barn bodde förr.

– Helt jäkla galet är det ju inte. Men nästan, säger Per-Arne Olsson.

När Martin Hellström tog över bildades en kulturförening för husets bevarande. Den kommer Per-Arne nu att utveckla.

– Det kommer att vara öppet i museet i sommar och jag hoppas att det kommer besökare då, säger Per-Arne och tar fram ukulelen och drar en vers på Skånska Lasses låt om hur han blev bekant med en lysten kvinna men lyckades behålla både rocken, västen, byxorna och skorna.

Karta: Sandgatan 12
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!