Mjölby 100 år
Adressen är Sandgatan 12. Det är Mjölby hembygdsförening som äger fastigheten. Den köptes 1990 och renoverades försiktigt. Men planen där är att sälja. Fram till år 2000 firades Skånska Lassedagen i augusti varje år i huset, med sång och teaterprogram i hans anda. Därefter har det glesnat mellan arrangemangen. Lasse-dagen hölls några år på Hembygdsgården och det har varit enstaka bokade visningar för sällskap i huset.
– Vi kan inte använda huset till något vettigt. Det ligger lite avsides. Ingen värme, och vatten på gården. Man måste ha med sig bord och stolar, säger Calle Svensson i hembygdsföreningen.
Att sälja den som bostad är inte möjligt. Det är omodernt, fastigheten är registrerad som museum för att slippa fastighetsskatt. Huset får inte ändras. En sonson till Lasse har visat intresse men backade när han fick förhands-nej till att bygga ett hus på tomten.
Kathryn Valtersdotter, Skånska Lasses sondotter, bor i Stockholm:
– Om det fattas en eldsjäl så kan jag vara det. Men det fattas pengar också, om huset ska kunna användas måste det ordnas med vatten och avlopp plus att öka tillgängligheten, säger hon.
Om du fick önska dig en lösning, hur skulle den se ut?
– Att huset blir en lokal för aktiviteter. Det kanske kan hyras ut till föreningar eller personer. Kanske kan man samla allt material om farfar och hans musikaliska barn. Det finns massor av texter, bilder och minnen, säger Kathryn.
Skulle en eldsjäl kunna blåsa liv i huset och Lasses minne? Var hittar man en eldsjäl?
Kanske i värmländska Munkfors. Där finns sedan 1985 Fridolf Rhudin-museet, en bondkomiker och skådespelare som var samtida med Lasse. Museet drivs av underhållaren Owe Clapson.
– Jag äger och driver museet och intäkterna kommer främst på sommaren. Då kommer busslaster med pensionärer. Vintertid får jag hoppas på egna spelningar för att täcka driftskostnaderna. Vi har ”Johan på Snippen” som vår signaturmelodi, så Skånska Lasse är viktig för oss också.
En förening finns som stöttar skötsel och arrangemang.
Vad krävs det för att driva museet?
– Ja, det är väl en sån som jag då, en eldsjäl, säger Owe men tror inte på en filial i Mjölby.
Men lokala eldsjälar då?
– Jag har faktiskt frågat vad de skulle ha för huset. De svarade ”ja, 150 000”, säger Per-Arne Olsson.
Han kallar sig på skoj Skånska Arne när han uppträder med låten "Rocken, västen, byxorna och skorna". Han är föreståndare på äldrelokalen Zenit i Mjölby och säger att han lekt med tanken att ha huset under Zenit-paraplyet.
– Många här gillar att gå och pyssla och dona, säger Per-Arne och menar att de är rätt målgrupp.
Men ungdomar då, bryr de sig om en sedan länge död bondkomiker?
– Jag vet inte. Jag har själv blivit lite av ett fan, han var ju megastor, säger Per-Arne.
I Norrköping finns en man som kallar sig bondkomiker. Även han sjunger gärna en eller annan sång av Mjölby-Lasse. Han heter Kaj Lärka. Han uppträder mest för pensionärsföreningar. Men det händer att det är yngre publik och de uppskattar visorna, säger han.
Kan du tänka dig att ta över Skånska Lasses hus?
– Jag är nog inte rätt person. Jag har aldrig sett huset, faktiskt. Men det skulle jag vilja göra någon gång, säger Kaj Lärka.
Varför sjunger du Skånska Lasse?
– Det är roliga texter. Historier med en knorr på slutet. Jag sjunger andras visor också: Ernst Rolf, Owe Thörnqvist, Stefan Demert.
FAKTA: Lasses barn
Rolf, jazzpianist och orkesterledare, spelade med den svenska swingeliten. Spelade även med Charlie Parker och Benny Goodman.
Lasse Mollby (Nils Larsson), började som biografpianist, turnerade med sin far. Restaurangmusiker, bland annat på turiststationen Lapplandia i Riksgränsen. Skrev också visor t ex ”Petter och Frida” .
Walter spelade i stora jazzorkestrar, bland annat Håkan von Eichwalds och Charlie Normans. Skrev musik till Åsa-Nisse-filmer.
Margit och Gun uppträdde som sångerskor inom jazz, revy och operett.
Stig, Kurt och Harry uppträdde som trion "Lassepojkarna" på hemmaplan och bodde kvar i Egeby.