Stölder stressar i skördetider – "Det blir dubbeljobb"

Gps-stölderna fortsätter att oroa de östgötska lantbrukarna. Kan ny app vara en del av lösningen på problemet?

Östgötaslätten är ett av de områden som är extra utsatt när det kommer till gps-stölder.

Östgötaslätten är ett av de områden som är extra utsatt när det kommer till gps-stölder.

Foto: Åke Karlsson/Roland Persson

Mjölby2023-08-18 17:30

Under våren blev flertalet lantbrukare i länet av med värdefull gps-utrustning från sina traktorer. I april rapporterade Corren om hur två olika gårdar i Skänningetrakten råkade ut för tjuvar, och under första halvan av maj fick polisen in sju anmälningar kopplade till just gps-stölder.

– Det är jättebesvärligt att bli av med den här typen av utrustning, berättar Jeanette Blackert, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund och tillägger:

– Vissa maskiner blir helt stillastående utan gps-utrustningen.

undefined
Under skördetider är det många maskiner ute på fälten runtom i länet. "De som stjäl vet att det är bråda dagar nu och att det är många maskiner ute", berättar Jeanette Blackert, ordförande i LRF.

Att lantbrukarna blir bestulna på just gps-utrustning är dock inte bara ett problem under våren, utan även nu under skördetider.

– De som stjäl vet att det är bråda dagar nu och att det är många maskiner ute.

Detta innebär merarbete för lantbrukarna under en redan stressig period, menar Blackert.

– Har man marker längre bort kanske man brukar ställa maskinerna lite undanskymda över natten, men nu måste vi hela tiden köra hem och låsa in dem.

undefined
Jeanette Blackert, ordförande i LRF, vittnar om att gps-stölderna är ett stort problem inom lantbruket. "Senast för någon vecka sedan hörde jag att tre gårdar i Linköpings-trakten drabbats", säger hon.

I våras rapporterade vi om hur polisen inlett ett samarbete med LRF.

– Vi har haft polis med på våra större medlemsmöten, berättar Jeanette Blackert.

Här har polisen berättat hur de arbetar med den här typen av ärenden, föreslagit brottsförebyggande åtgärder samt hur lantbrukarna kan underlätta polisens arbete om olyckan har varit framme.

– När jag har pratat med kollegor som drabbats har de upplevt att polisen har varit snabba med att komma ut, vilket är både bra och viktigt, säger Jeanette Blackert.

Till följd av vårens och sommarens stora antal gps-stölder har polisen och LRF bokat in ett möte i slutet av augusti för att diskutera fler förebyggande åtgärder. Erik Reimstad, brottsanalytiker på polisens regionala brottsamordning i polisregion Öst, tycker att det är bra att ämnet uppmärksammas.

– Ju fler som vet om problematiken, desto bättre, säger han.

undefined
Förr kändes det tryggare att parkera sina maskiner ute över natten, nu har det förändrats. "Nu måste vi köra hem och låsa in maskinerna över natten", säger Jeanette Blackert.

I Södermanland testar LRF just nu en app där lantbrukare kan uppmärksamma varandra på olika händelser och iakttagelser, i ett försök att gemensamt minska antalet stölder. 

– Jag tror absolut att det kan vara något vi skulle kunna testa här. Det verkar vara en bra informationskanal, tycker Jeanette Blackert. 

Att vara extra vaksam har blivit en del av lantbrukarnas vardag. Varje gång de ser en okänd bil på sina marker väcks tankar kring om det kanske kan vara någon som åker runt och rekar inför ett eventuellt inbrott.

– Vi är mer observanta. Jag tycker att antalet stölder har eskalerat i år, så det är inte ett avtagande problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!