Polisen i nytt samarbete med regioner mot gps-stölderna

Östgötaslätten hör till ett av de län som är mest drabbat av gps-stölder. En del lantbrukare drabbas flera gånger.

I år har polisen inlett ett samarbete med andra polisregioner för att bekämpa stöldligorna som specialiserat sig på lantbruksutrustning, berättar Erik Reimstad, brottsanalytiker på polisens regionala brottsamordning.

I år har polisen inlett ett samarbete med andra polisregioner för att bekämpa stöldligorna som specialiserat sig på lantbruksutrustning, berättar Erik Reimstad, brottsanalytiker på polisens regionala brottsamordning.

Foto: Erik Remstad, TT

Mjölby2023-05-28 17:00

Högsäsongen för stölder av lantbruksutrustning är igång och gps-utrustning från traktorer lockar tjuvarna extra mycket.

– Vi misstänker att det främst är ligor från utlandet, säger Erik Reimstad, brottsanalytiker på polisens regionala brottsamordning i Öst.

Östgötaslätten, framför allt södra Motala, ned mot Mjölby och Hästholmen, är ett särskilt utsatt där det finns gott om gårdar. I april slog tjuvar till på två gårdar i Skänninge och då stals även annan jordbruksutrustning, som spannmålsprovare, ogräsmedel och verktyg. Under första halvan av maj anmäldes sju gps-stölder till polisen, av dem var två i Väderstad och en i Mantorp

– Det finns mycket att stjäla på en ganska liten yta. Vissa lantbrukare har drabbats både två och tre gånger. Det kan bero på att tjuvarna vet att en gård har den utrustning man är ute efter och att man skaffat en ny inför nya säsongen. 

Han råder lantbrukare att låsa in utrustningen och att man sätter upp rörelsestyrda lampor och larm. I möten med drabbade märks att de känner sig otrygga efteråt.

– Visst man blir av med gods som hindrar arbetet men att folk har varit på gården och rotat runt kan kännas olustigt.

I år har polisen inlett ett samarbete med regionerna väst, syd och öst där lantbruksstölder är vanligt.

– På så vis kan vi se kopplingar mellan stölderna. Vi vill få en helhetssyn och planen är att vidta vissa åtgärder också.

I fall där gärningsmän gripits har det berott på att dna har hittats på platsen – en avgörande nyckel då vittnen saknas, berättar han.

– Därför är det bra om man låter grejerna vara efter en stöld så vi har chans att komma ut och säkra de spår som finns.

I det regionala samarbetet vill polisen göra så många tekniska undersökningar som möjligt och även hålla mer förhör med målsägande, berättar Erik Reimstad. Han uppmanar alla som kan ha information att höra av sig.

– Man kanske har sett regnummer på en bil. Ofta känns det som att man kan sitta på information där ute som inte når oss tyvärr.

Polisen samarbetar även med Lantbrukarnas riksförbund för att nå ut med varningar och information om stölder.

Även byggarbetsplatser drabbas av stölder. I veckan rapporterade vi om en stöld i Mantorp där verktyg och maskiner till ett värde till en kvarts miljon kronor försvann. 

– Vi ser att det stjäls gps-utrustning från entreprenadmaskiner, som grävmaskiner. Men det har vi främst sett i Jönköping och Eskilstuna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!