Under 2023 och 2024 har det skett ett flertal grova brott i Mjölby. Sedan januari i år har kommunen drabbats av flera skjutningar och sprängningar inom loppet av några månader.
Den senaste skottlossningen inträffade mitt på dagen den 10 maj i korsningen Bondegatan/Tingsgatan. I samband med händelsen uppgav vittnen för Corren hur en man siktat med en pistol och skjutit mot någon och sedan försvunnit från platsen på en elkick.
Händelsen inträffade ett stenkast från Vasaskolan. Ingen skadades vid skjutningen.
– Nu var det tur att det var en klämdag annars hade det varit skolelever på väg hem från skolan. Det är såklart en oroväckande utveckling som vi ser, säger Beatrice Lindblad Johansson, kommunpolis Mjölby sedan september förra året.
Hon har som uppdrag att samverka med kommunen och andra aktörer som är viktiga för det brottsförebyggande arbetet. Vi träffar henne för att få svar på varför ett flertal allvarliga händelser sker just nu i Mjölby.
– Den konflikt som finns i Mjölby handlar om ägandet av narkotikamarknaden. Vi har löst sammansatta lokala grupperingar som vill ha kvar sin del av marknaden. Sedan finns nationellt knutna grupperingar och nätverk som försöker ta över den. Jag vill inte gå in på vilka nätverk det handlar om, men det är mer etablerade grupper. Det är för tidigt att säga i de specifika ärendena vilken koppling som finns till gängkriminalitet.
Att det finns en stor marknad för narkotika i kommunen syns på flera sätt, bland annat genom de mätningar som görs av avloppsvattnet som visar en kraftig ökning av kokain i Mjölby.
Polisen hittar ofta narkotika vid tillslag. Och problemen med narkotika lyfts även upp i medborgarundersökningar, berättar Beatrice Lindal Johansson.
– Genom de händelser som skett den senaste tiden har vi sett att det finns ett våldskapital och tillgång till vapen och sprängmedel. Vi jobbar kring hypotesen att det kan hända igen. Det är inget vi kan blunda för. Under en begränsad tid har vi haft tre allvarliga händelser. Att säga att det inte kan hända igen vore helt fel i nuläget.
Ska man vara rädd som kommuninvånare?
– Mjölby är en trygg kommun att bo och verka i. Även om de senaste händelserna varit mitt på dagen så ser vi inte att det är något som vanliga medborgare behöver känna oro för. Det är kopplat till narkotikamarknaden. Men det går inte att sticka under stolen med att när en skottlossning sker klockan två på dagen i närheten av en skola så finns det risker. Nu var det tur att det var en klämdag annars hade det varit skolelever på väg hem från skolan. Det är såklart en oroväckande utveckling som vi ser.
Var i Mjölby sker flest narkotikabrott?
– I Mjölby förekommer inte brottsligheten i några specifika områden. Den förekommer i olika bostadsområden och i centrala Mjölby. Senaste tiden har vi fått in tips kring vattentornet och området runt det. Men vi får även in tips från andra ställen i Mjölby.
Finns det någon åldersgrupp som sticker ut när det kommer till narkotikabrott?
– Även här är det spretigt. Men de flesta som vi kontrollerar är mellan 18 och 20 år. Vi ser att narkotika finns i alla samhällsklasser idag. Festanvändningen är mycket mer utbredd än tidigare. Vi vill jobba underifrån för att se till att inte nya personer rekryteras in i kriminalitet.
Hur kan ni göra det?
– Vi kan i en mobiltömning hitta en ungdom som har gjort en narkotikabeställning. Då har vi områdespolisen som gör hembesök. Det kallar vi för ett orossamtal. Ett sådant samtal behöver inte vara kopplat till narkotika. Vi har till exempel gjort hembesök hos ungdomar som klottrat. Områdespolisen är ute på skolorna och har kontakt med skolan så vi kan hjälpas åt att stötta varandra.
Hur ska man tänka som tonårsförälder i Mjölby?
– Vi vill vädja till vårdnadshavare att de är uppmärksamma på sina barn och ungdomar. Man kan gå in och titta på barnens konton och se om det kommer in eller försvinner pengar som man inte vet var de kommer ifrån. Swishas det pengar kanske man kan börja fundera på om det är narkotika inblandat. Det är inte alltid att man märker att barnet har ett narkotikamissbruk trots att man är en närvarande förälder, säger hon och tillägger:
– Det är viktigt att man är intresserad av sitt barn och ställer frågor om man märker att det är något som avviker. Det är till exempel inte rimligt att en 16-åring kommer hem med en jacka för tusentals kronor och inte föräldrarna köpt den. Jag vill också trycka på det här med vejp. Nationellt kan man se att ungdomar blir inlurade i skulder för att de köper vejp. Det leda till att de blir skuldsatta och då blir det tufft.
Hur får köparna i Mjölby tag i drogerna?
– Köparna beställer oftast sina droger på internet. Där finns en hel buffé av preparat, allt från de vanligaste narkotikapreparaten till receptbelagda mediciner. Det finns särskilda Snapchat-konton där köpare och säljare håller kontakt. Det är inte så att man behöver mötas upp på en specifik plats samma tid varje vecka. Man beställer och hämtar när man behöver.
Vilka droger är vanligast i Mjölby?
– Kristall har varit stort under period. Överhuvudtaget har tillgången på kristall blivit sämre och det har blivit dyrare. De som håller på med kristall slutar inte med narkotika utan hittar andra droger. Jag skulle säga att de senare beslagen vi gjort varit mer amfetamin, hasch och marijuana.
Hur ser polisens insatser mot narkotika- och våldsbrott ut?
– Mjölby är ett fokusområde och det är kopplat till narkotikamarknaden. Det finns redan mycket resurser i Mjölby och så har det varit även innan den senaste skjutningen i maj. Den senaste tiden har vi jobbat väldigt aktivt ute i samhället med hundsök och kontroller av personer och fordon. Vår underrättelseenhet kartlägger och samlar in tips.
Arbetet har gett resultat menar Beatrice.
– Vid ett tillfälle hittade vi 1,5 kg narkotika som togs i beslag. Vid andra tillfällen har det varit mindre mängder, men ändå mängder som inte är för eget bruk. Om vi gör ett tillslag där vi tömmer en mobiltelefon så försöker vi kartlägga var narkotikan kommer ifrån. Handlar det om en köpare eller en säljare, eller är det ett mellanläge. När vi får information från underrättelseenheten gör vi tillslag och husrannsakan.
Fotnot: Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt efter skjutningen på Bondegatan. Händelsen är rubricerad som mordförsök.