Sedan 2016 har kommunerna i Östergötland mätt narkotikaspår i avloppsvattnet. Enligt rapporten från Länsstyrelsen är den vanligaste drogen cannabis, men även spår av amfetamin och kokain återfinns i varierande omfattning i samtliga kommuner.
Under ett flertal år har Mjölbys siffror när det gäller spår av amfetamin i avloppsvattnet legat högst i länet. Under 2023 hamnar Mjölby på tredje plats, efter Motala och Valdemarsvik som har högre siffror.
Karin Ulrich är ANDTS-samordnare (alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar) på Mjölby kommun. Hon var på plats i Norrköping när Länsstyrelsen släppte rapporten i fredags.
– Det vi kan se är att vi har sjunkit när det gäller cannabis. Amfetaminet har inte heller stuckit iväg. Det är kokainet som har ökat.
Och ökningen är störst i länet.
Mjölby har gått från 0,6 till 1,6 doser per 1 000 invånare och dygn. Det är Mjölbys högsta siffra sedan mätningarna startade 2016. I åtta av femton reningsverk i länet har doserna av kokain ökat jämfört med förra året.
– Kokainet ligger fortfarande lägre än cannabis och amfetamin, men vi kan se att det är kokainet som ökat i Mjölby. Det är inget vi fått indikationer på från polis och beroendemottagning. När det gäller ungdomar är det främst kristall och cannabis som legat högt. Lite förvånande var siffrorna. Att kokainet ökat är något som märks i hela Europa. Det är något vi behöver vara uppmärksamma på, säger Karin Ulrich.
Även polisen är förvånade över ökningen av kokain i Mjölbys avloppsvatten.
– Det är inget vi märkt av. Vi har inte tagit några jättemängder i beslag. I vårt dagliga arbete har vi inte sett någon ökning, säger områdespolis Björn Borg.
Som vi tidigare skrivit om har användningen av drogen kristall ökat i Mjölby de senaste åren. Mätningarna visar att kristall förekommer i samtliga av länets kommuner, men hur det ser ut i Mjölby går inte att läsa i rapporten. Analysmetoderna är under utveckling och resultaten behöver kompletteras med regionala och lokala lägesbilder.
Mätningarna sker vid tre tillfällen och ger en ögonblicksbild av andelen droger i avloppsvattnet. Men rapporten kan vara användbar menar Karin Ulrich.
– Vi träffar polis, mottagningen Minimaria och elevhälsoteamet regelbundet. Vi behöver sätta oss tillsammans och titta på siffrorna. Vad kan de bero på? Behöver vi tänka på något annat sätt?
– Vi får en bild av hur det ser ut med droger utifrån vårt arbete, men mätningarna kan vara ett kvitto på om vår bild stämmer med hur det faktiskt ser ut. Mätningarna är objektiva och det är en bra referens att utgå ifrån, säger Björn Borg.
Just kokain används ofta i krogmiljö. Karin Ulrich berättar att kommunen har börjat titta på en metod som heter "krogar mot knark" som Stockholms stad tagit fram.
– Tillsammans med Länsstyrelsen och ett antal kommuner i Östergötland ska vi se hur vi kan arbeta med metoden. Det handlar om att krogar samverkar med polis, och hur man kan jobba förebyggande mot narkotikabruk.
Kommunen har även tagit fram en ny handlingsplan mot droger.
– Det är ökad fokus på barn och unga. Vi kommer bland annat se över hur skolorna jobbar med ANDTS för att det ska bli mer likvärdigt i kommunen. Vi tittar även på något som kallas illegala försändelser. Det har kommit en ny lag där postombuden kan lämna information till polisen.