Mellan januari och september i år kom det i genomsnitt in 131 orosanmälningar per månad till socialtjänsten i Mjölby. Av dessa ledde 45 fall till en socialtjänstutredning. Förra året anmäldes 118 per månad, varav 42 ledde till utredningar.
– Det behöver inte vara drogrelaterat utan kan vara så mycket annat bakom, som våld i familjen, säger Päivi Pannula, chef för omsorg- och socialförvaltningen.
Vi har i ett flertal artiklar berättat om att områdespolisen slagit larm via Facebook om att de sett en oroande utveckling bland unga i Mjölby. Enligt polisen handlar det om unga, ibland i så låg ålder som tolv år, som glider runt i stan sent på kvällarna. Och när polisen har larmats till tågstationen och skolor, där det uppstått stök, har de träffat på unga med narkotika.
I Mjölby har den uppsökande verksamheten fått stå tillbaka efter att fältverksamheten lades ned 2019 i ett besparingspaket. Sedan dess arbetar kommunen för att hitta nya sätt att jobba med en motsvarande verksamhet. Omsorgs- och socialnämnden har avsatt 1, 1 miljoner kronor för detta, som vi tidigare har rapporterat om. Satsningen var en följd av de brister som revisorer sett i kommunens uppsökande och förebyggande arbete mot unga. Inom ramen för satsningen har kommunen tagit hjälp av externa konsulter för att få fram förslag på hur arbetet kan förbättras.
– Det handlar bland annat om att hitta utökade sätt att samverka med skola, kultur- och fritid. Vi har fått en del förslag på vad man kan göra. Redan i dag har vi trippelmöten där både tjänstemän och politiker från utbildning, kultur och fritid och omsorg- och socialförvaltningen deltar. Vi ska tillsammans arbeta för att den fysiska och psykiska hälsan för barn och ungdomar som bor i Mjölby ska förbättras, säger Päivi Pannula.
Inom kommunstyrelsens förvaltning finns trygghet- och säkerhetsenheten som ska förebygga risker och tillbud i kommunen. De arbetar bland annat förebyggande med drog- och brottsprevention. Sedan 2019 har kommunen dessutom en handlingsplan mot alkohol, narkotika, dopning och tobak (ANDT).
Päivi Pannula berättar att de nu tittar på varför orosanmälningarna ökar och att polisen sedan en tid har efterlyst ett närmare samarbete.
– Vi ska ha ett möte redan nästa vecka (läs vecka 43). Då tittar vi på vad vi kan göra ihop utifrån våra olika utgångslägen och resurser.