Mer samarbete ska förebygga ungdomsbrott

Socialnämnden har begärt och fått 1,1 miljoner kronor extra för att utöka det uppsökande och förebyggande arbetet bland unga i Mjölby.

Bland annat vid Resecentrum i Mjölby menar polisen att ungdomar rör sig sena kvällar. Det förekommer båda alkohol och droger.

Bland annat vid Resecentrum i Mjölby menar polisen att ungdomar rör sig sena kvällar. Det förekommer båda alkohol och droger.

Foto: Jeppe Gustafsson

Mjölby2022-10-20 05:00

Detta efter att kommunrevisionen riktat kritik mot hur man uppfyller kraven sedan 2018 när fältassistenternas arbete upphörde.

En utredning har genomförts och ett antal förslag på åtgärder har lagts fram. Det handlar inte om att återinföra fältarbete i den gamla formen. Snarare handlar det om utökat samarbete mellan kommunens förvaltningar, social, skola och fritid.

– Det finns med i planeringen för nästa år. Det är inte bara social- och omsorg som de nya medlen är riktade till. Det ska vara uppsökande arbete mot ungdomar i tät samverkan med skola, socialtjänst, kultur- och fritid samt polisen, och även civilsamhället, säger socialnämndens ordförande Anna Johansson (S).

undefined
Anna Johansson (S), socialnämndens ordförande i Mjölby.

Exakt hur det arbetet ska se ut är inte bestämt. Hon menar att det finns olika metoder.

– Det finns olika förslag i den rapport som gjorts, och det handlar om att engagera civilsamhället och ungdomarna själva.

Med civilsamhället menar hon att man involverar föreningslivet, till exempel genom olika satsningar för ungdomar, eller nattvandring.

– Det finns redan mycket resurser i kommunen, men vi är ganska dåliga i dag på att samordna de resurserna, säger hon.

Det kallas Trippelsamverkan att skola, social och fritid jobbar tillsammans med barn och ungdomar.

Att återinföra fältarna är dock inte aktuellt.

– Utredarna har inte rekommenderat den traditionella formen av fältverksamhet, utan mer att samordna de resurser vi redan har, säger Anna Johansson.

Hon menar att polisens Facebook-inlägg som vi berättat om tidigare ska ses som en väckarklocka.

– Polisen lyfter en viktig fråga om fler vuxna på stan. Det finns ett stort föräldraansvar, men fler vuxna överhuvud taget bör röra sig på stan både dag- och kvällstid. Det är en närvaro som två fältare aldrig kan ersätta. Det måste breddas, menar hon.    

undefined
Bland annat vid Resecentrum i Mjölby menar polisen att ungdomar rör sig sena kvällar. Det förekommer båda alkohol och droger.

Vad tänker du om polisens inlägg?

– Att de lyfter en viktig fråga: Var är föräldrarna? Man ser att barn och ungdomar är ute på stan på tider när de inte borde vara där. Det behövs mer vuxennärvaro. Men det märks också ett jätteengagemang, och jag hoppas att det engagemanget finns kvar när det kommer igång nattvandring i Mjölby.

Är det svårt att få folk att göra något konkret?

– Ja, så är det. Det borde finnas fler tonårsföräldrar som bara är ute och visar sig på stan. Jag tror att ett mer strukturerat sätt att göra det skulle få fler att ta steget. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!