I en artikel i DN framkommer det att ett fynd i ett av museets magasin låg till grunden för den pågående rikstäckande kartläggningen kring Statens Försvarshistoriska Museers farliga föremål.
Torsten Nilsson, chef för Samlingsenheten på Flygvapenmuseum, berättar för oss att fyndet handlar om en överraskande upptäckt år 2017.
– Det rörde sig om åtta robotar som när de var i bruk, drevs av krutmotorer. Medarbetarna upptäckte att dessa motorer innehöll skarpt laddat krut på sammanlagt 500 kilo, säger Torsten Nilsson.
Han förklarar att Försvarsmakten har god kunskap i hanteringen av explosiva material men att det tidigare varit ett kunskapsglapp mellan dem och när gammalt materiell har överlämnats till museiverksamheten. De jobbar nu med att höja medarbetarkompetensen kring de riskobjekt som kan finnas i museet.
Vi har tidigare skrivit om den pågående inventarieprocessen hos Flygvapenmuseum och under denna kartläggning har flera riskobjekt hittats. Bland annat en brandbomb och radioaktiva instrument.
– Vad som anses vara lämpligt materiel att använda inom Försvarsmakten har förändrats genom åren.Tar vi flygplanen som byggdes under 1930- och 40-talet så användes ofta en självlysande färg på flygplanens instrument för att lysa upp dem i mörker. I dag vet vi att den färgen är radioaktiv, berättar Torsten Nilsson.
Det radioaktiva instrumenten förvaras numera i ett strålskyddat rum och Flygvapenmuseum fortsätter med kartläggningen av farliga föremål.