Plastbantningen har börjat i Linköping

Nu börjar jakten på engångsartiklar. Det som är onödigt ska bort.

Vid årsskiftet blir det inte längre tillåtet för  nämnderna och deras verksamheter att köpa plastmuggar eller plastbestick.

Vid årsskiftet blir det inte längre tillåtet för nämnderna och deras verksamheter att köpa plastmuggar eller plastbestick.

Foto: Jessica Gow/TT

Linköpings kommun2019-09-06 14:00

Om mindre än ett halvt år tas första steget mot minskad plastanvändning i kommunen. Första köpstoppet  gäller plastbägare, plasttallrikar och plastbestick.  Efter det ska nämnderna, senast sista mars nästa år, ha hittat sätt att få bort, eller i minska användningen av plastförkläden, plasthandskar, skoskydd, plastpåsar och plastsäckar i sina verksamheter. Detsamma gäller också sådant som plastmappar och gummibandsmappar.

I de verksamheter där man inte helt kan undvika plast ska istället hårda upphandlingskrav förhoppningsvis minska den använda plastens klimatpåverkan.

Hur kan upphandlingskrav minska plastens klimatpåverkan?

– Det handlar mera om att kunden, som i det här fallet är kommunen, frågar efter produkter som kan ersätta plasten och därmed skapa ett incitament för marknaden att ta fram andra produkter, säger  Lise-Lotte Järvinen, projektledare Jakten på plasten. 

När kommunstyrelsen vid sitt senaste möte informerade i plastärendet kom en fråga från Lotta Bäckman (S), ersättare i kommunstyrelsen, om samma krav också ställs på bolagen.

Svaret blev en lång tystnad, tills ekonomidirektör Peder Brandt tog till orda och svarade att sådana krav ska ställa i bolagens ägardirektiv och det har inte gjorts.

Ska det hända något måste direktiven ändras, enligt Peder Brandt.

Kommundirektör Paul Håkansson tyckte dock att det var fritt fram för de olika styrelserna att tänka fritt, oavsett ägardirektiv och sa att han trodde det var möjligt att lägga åtgärder vid sidan av ägardirektiven.

Karta: Linköpings kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!