Så vill S använda skattepengarna

Förra veckan presenterade Alliansen den budget de hoppas kunna styra Linköping med. Nu lägger Socialdemokraterna fram ett alternativ. Kommunfullmäktige väljer väg på tisdag.

28 november 2018 18:30

Socialdemokraten Kristina Edlund fick se sig besegrad i valet. Vid nyår lämnar hon över styret av kommunen till moderaten Niklas Borg. Socialdemokraterna kommer därmed att gå i opposition och som brukligt lägger de fram ett eget budgetförslag inför omröstningen i kommunfullmäktige.

Den moderatledda Alliansen valde att höja anslagen till de flesta nämnderna. Kristina Edlund har inget emot deras satsningar, men hon vill gå längre.

– Vi vill satsa mer på en jämlik skola, bryta de äldres ensamhet och satsa på framtidens välfärd, säger hon.

Det sistnämnda innebär att det ska finnas tillräckligt med utbildad personal i förskola, skola och äldreomsorg. Medborgarnas skattepengar är redan intecknade, så för att få råd med satsningarna vill Socialdemokraterna öka aktieutdelningen från de kommunägda bolagen. Främst är det då Tekniska verken som får lämna ifrån sig kapital.

Precis som i Alliansens budget så ligger Socialdemokraternas förslag på gränsen för vad kommunallagen tillåter. En kommun får inte budgetera för ett resultat som är lägre än noll – båda förslagen har noll på sista raden. Det är därför Socialdemokraterna väljer att öka aktieutdelning från bolagen med 100 miljoner kronor.

– Det är första gången på länge som vi i så fall tar en sådan här extra utdelning. Kommunen tar ungefär 190 miljoner kronor årligen från bolagen, men vi vill ta ytterligare 100 miljoner kronor under 2019 från Stadshus AB. Vi behöver till exempel vidareutbilda undersköterskor till specialistundersköterskor, säger Kristina Edlund.

I Alliansens budget framhölls satsningen på fler arbetslösa i arbete som viktigast. Den satsningen applåderas även av Kristina Edlund.

– Det projektet påbörjade vi och det är bra att de fortsätter, det är jättebra, säger hon.

Vilken budget som till slut kommer att gälla i Linköping är en aning svårt att förutse. Alliansen får inte majoritet, de besitter 39 av 79 stolar, och om Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna röstar på Socialdemokraternas budget så vinner den.

Samtidigt är det inte riktigt så enkelt, resultatet är också beroende av vilka förslag som ställs mot varandra. Hur det går får vi veta tisdag den 4 december.

Hela kommunens budget gäller cirka 10 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Olsson

Ämnen du kan följa