Racing-tävling för studenter

Liu formula student är en studentgrupp som bygger egna racer-bilar och tävlar med dem mot andra studenter. I år deltog de vid den internationella studenttävlingen för femte gången – och presterade bättre än någonsin.

3 augusti 2017 05:30

Tävlingen som hålls på den klassiska racerbanan Silverstone i England samlade i år 128 lag från olika delar av världen. Över 2 000 studenter från 30 länder var där för att tävla i både statiska och dynamiska event, med så kallade formel-bilar som de har byggt helt själva. Bidraget från Liu formula student har närmare 50 studenter jobbat med sedan september, vilket vi skrivit om tidigare.

Adrian Aune är ansvarig för marknadsföring och finansiering, samt var en av fyra förare under tävlingarna på Silverstone. Han säger att vissa lägger ned över tusen timmar på jobbet med formel-bilen, utöver heltidsstudier.

– Man jobbar som ett riktigt företag och utvecklas väldigt mycket, både som person och yrkesman. Det ger en verklighetsanknytning till industrin och man lär sig att arbeta under riktig tidspress. Det är också ett bra sätt att få in en fot i arbetslivet. Så det är absolut värt det, säger Adrian Aune.

Bilprojektet är en del av en kurs på universitetet och studenterna får därför viss finansiering från kursbudgeten. I övrigt gör de allt själva och får söka egna sponsorer som hjälper till både ekonomiskt och konsultmässigt. Tävlingens koncept går ut på att en hypotetisk tillverkare har kontrakterat ett designteam som ska ta fram en prototyp i form av en liten formel-bil. Utifrån det får studenterna själva utforma hur bilen ska vara.

– Det är ju mer en produktutvecklingstävling än en vanlig race-tävling, säger Adrian Aune.

Under tävlingen testas sedan bilen i flera olika moment. Dels statiska event där man bland annat bedömer produktutvecklingsdelen, där studenterna ska försöka sälja in bilen till domarna så bra som möjligt. Dels dynamiska event där bilen ska köra olika typer av banor. Poängen från tävlingarna räknas sedan ihop och ger en totalsumma och ett slutresultat. Liu-studenterna hamnade i år på plats 18, bättre än någonsin tidigare.

– Det var väldigt roligt att vi lyckades ta oss igenom alla moment den här gången. Vi är jättenöjda med vår placering, säger Adrian Aune.

Det här är andra året som Adrian Aune jobbar med Liu formula student. Han betonar att all tid han lagt ner har varit värt det, men kommer inte att delta nästa år.

– Då vill jag försöka ha ett liv vid sidan om också. I år har det blivit många sena nätter på skolan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marc Skogelin

Ämnen du kan följa