Par vräktes efter djurplågeri

Det par som anmäldes för vanvård av sina katter har blivit avhyst från sin lägenhet. Katterna har omplacerats i stödhem.

15 juli 2016 08:30

I april gjorde Länsstyrelsen en oanmäld kontroll hemma hos ett par i centrala Linköping. I lägenheten hittade man 15 katter i dåligt skick. Mat- och vattenskålarna stod tomma och sju av katterna hölls avskilda i ett tre kvadratmeter stort badrum. Länsstyrelsen beordrade paret att åtgärda problemen och se till att katterna blev ordentligt matade och omsörjda.

Nu har katterna omhändertagits och paret har blivit avhyst från sin lägenhet av hyresvärden.

Anhörig kontaktade kattförening

En anhörig till ägarna kontaktade föreningen 9 Liv, som tar hand om utsatta katter. När föreningen kom till lägenheten möttes de av nio tunna och magra katter. Sex av katterna hade ägaren flyttat på innan föreningen kom dit. De nio katterna togs till en veterinär för besiktning. En av katterna hade en så allvarlig inflammation i munnen att den behövde avlivas. De åtta återstående katterna kunde omplaceras till nya hem redan samma kväll efter ett upprop på Facebook.

– Det blev ett lyckligt slut, säger Ann-Britt Leo på 9 Liv.

Det stora problemet enligt Ann-Britt Leo var att katterna inte hade kastrerats utan låtits fortsätta föröka sig.

– Vi anser att man ska kastrera, vaccinera, märka och registrera sin katter för att något sådant här inte ska hända. De katterna vi träffade var inte något av det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!