Kvinna hade 15 katter i lägenheten

Femton katter fanns i lägenheten, men deras vatten- och matskålar var tomma. Några av katterna var magra.

Nu föreläggs ägaren att se till att de alltid har vatten och att de får bra mat.

23 juni 2016 22:03

Länsstyrelsen gjorde en oanmäld kontroll hos kattägaren i centrala Linköping i april i år, och det ledde till flera förelägganden enligt djurskyddslagen.

Katterna hölls i två separata grupper. En grupp med åtta katter fanns i köket och ytterligare ett rum. Det var honkatter och kastrerade hankatter. Tre kattlådor med tidningspapper fanns i utrymmet och de var tillräckligt rena, konstaterar länsstyrelsen.

Däremot var mat- och vattenskålarna tomma.

I badrummet på tre kvadratmeter fanns sju yngre okastrerade hankatter. Djurägaren förklarade att de hölls instängda för att minska risken för parningar.

Också här fanns tre kattlådor som var tillräckligt rena, men mat- och vattenskålarna var tomma.

Nu föreläggs djurägaren att se till att katterna har fri tillgång till vatten. De ska också få foder av god kvalitet och i tillräcklig mängd. Om flera djur utfordras tillsammans ska det finnas flera matplatser så att även lågt rankade katter vågar äta och dricka, skriver länsstyrelsen som noterar att det är särskilt viktigt i fall som det här, när några katter är för magra.

En av katterna var full av tovor. "Katter är mycket renliga djur och blir ofta stressade om de inte kan hålla sig rena" skriver länsstyrelsen som kräver tillräckligt med pälsvård. De här kraven ska åtgärdas omedelbart.

Länsstyrelsen kräver också att katterna ska vistas i utrymmen som uppfyller föreskrivna minimimått. Badrummet är alldeles för litet för sju katter enligt gällande bestämmelser och även om utrymmet skulle vara tillräckligt stort, minst 0,7 kvadratmeter per katt, så får katter inte förvaras i en sådan "box" i mer än tre månader.

Djurägaren säger sig känna till att utrymmet var för litet, men har ingen annan lösning. Ingen godtagbar ursäkt, menar länsstyrelsen och ger djurägaren en vecka för att vidta åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!